Zemlje Latinske Amerike traže više vremena za pridruživanje COVAX-u

Više od 170 zemalja pridružilo se globalnom planu vakcina kako bi pomogli u kupovini i pravednoj distribuciji vakcina (EPA)

Brazil i nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike obavijestile su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da im treba više vremena da se pridruže svjetskoj inicijativi za raspodjelu COVID-19 vakcina, poznat kao COVAX, rekli su zvaničnici.

Zemlje imaju rok do petka u ponoć da formaliziraju pravne obaveze prema COVAX-u, mehanizmu za objedinjenu nabavu i pravednu distribuciju konačnih vakcina, prenosi Hina.

Predstavnik saveza za vakcina GAVI, sekretarijata COVAX-a koje će rješavati zahtjeve za produženje, rekao je putem e-maila da će detalji o tome koje su se države do sada pridružile COVAX-u biti objavljeni tek nakon isteka roka.

“Savezna vlada, kao i druge zemlje, nastavlja razgovore s GAVI-jem o produženju roka za formaliziranje brazilskog učestvovanja u inicijativi”, navodi se u izjavi Brazila.

Brazil, koji je najteže pogođen pandemijom korona virusa poslije SAD-a i Indije, rekao je da je potrebno više vremena za prikupljanje informacija o regulatornim, pravnim, skladišnim i logističkim pitanjima.

Zdravstveni službenici u Meksiku, koji je najteže pogođen u Latinskoj Americi nakon Brazila, rekli su da će njihova zemlja potpisati obavezu na vrijeme, prije isteka roka.

Više od 170 zemalja

Više od 170 zemalja pridružilo se globalnom planu vakcina kako bi pomogli u kupovini i pravednoj distribuciji imunizacijskih injekcija za COVID-19 po cijelome svijetu, rekao je u četvrtak generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pomoćnik direktora Panameričke zdravstvene organizacije Jarbas Barbosa, rekao je na brifingu u srijedu da su neke zemlje Latinske Amerike imale problema s poštivanjem roka, dok su neke željele pomaknuti rok.

Barbosa je rekao da su sve države u Amerikama, osim SAD-a, izrazile interes za postrojenje za vakcinu, čak i one koje imaju zasebne sporazume s proizvođačima vakcina, jer im to daje dodatno garanciju za pristup dozama.

Deset latinoameričkih zemalja su među devedeset siromašnih država na svijetu koje neće morati platiti vakcinu, dok će ostale u regiji platiti “pristupačnu” cijenu putem COVAX-a, rekao je Barbosa.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque potvrdio je u srijedu da se njegova vlada pridružuje COVAX-u, a paragvajsko ministarstvo zdravlja reklo je da je već potpisalo sporazum, iako planira kupiti cjepivo koje su razvili AstraZeneca PLC i Univerzitet Oxford.

Brazilska centralna vlada ima sporazum o testiranju i kupovini vakcina AstraZeneca, dok država Sao Paulo testira ono koje je razvio kineski Sinovac Biotech, a države Parana i Bahia postigle su dogovore za rusku vakcinu Sputnik V.

Izvor: Agencije