Zemlje Kvinte: Dodikova blokada štetna za BiH

Bosni i Hercegovini trebaju institucije koje funkcioniraju kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u smjeru Evropske unije, poručuju strani ambasadori (EPA)

Pet najutjecajnih zapadnih država – SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka – ocijenilo je kako je blokada državnih institucija koju provode srpski dužnosnici po napucima Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, štetna za njezino približavanje Europskoj uniji te su važnim ocijenili ulogu stranih sudaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

“Smatramo da je odluka Milorada Dodika o blokadi zemlje i rada bosanskohercegovačkih institucija te dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine vrlo štetna za razvoj Bosne i Hercegovine i njezino približavanje Europskoj uniji”, navodi se u zajedničkom stajalištu zemalja Kvinte, javlja Deutsche Welle.

Pritom su kritizirale “secesionističku retoriku, jednako kao i blokade ili ultimatume (koji) zemlju vraćaju unatrag”.

“Bosna i Hercegovina treba institucije koje funkcioniraju kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u smjeru Europske unije te kako bi uhvatila gospodarski priključak. Pritom je poštovanje načela pravne države ključni element, pri čemu je Ustavni sud središnja institucija”, dodaje se u zajedničkom stajalištu pet zapadnih zemalja.

Podrška angažiranju stranih sudija

SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka podržali su nastavak angažiranja stranih sudija.

“S obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je, sukladno bosanskohercegovačkom Ustavu, imenovao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, pritom i dalje imaju važnu funkciju”, stoji u reakciji.

Zemlje Kvinte pozvale su i na održavanje lokalnih izbora u Mostaru te provedbu drugih reformi.

Posljednja kriza u Bosni i Hercegovini izbila je nakon što je Ustavni sud te države osporio vlastima bh. entiteta Republika Srpska da se upišu kao vlasnici javnog zemljišta, ocjenjujući da je riječ o državnom zemljištu, a ne zemljištu entiteta. Zbog toga su srpski dužnosnici odlučili blokirati rad državnih institucija.

Izvor: Agencije