Zemlje koje je zaobišao korona virus

Ipak, to što neka država nije prijavila slučajeve zaraze ne znači da ih nije bilo (EPA)

Iako je zarazio više od tri miliona ljudi širom svijeta, još postoje 34 zemlje i teritorije koje nisu prijavile nijedan slučaj zaraze novim korona virusom.

Tu spadaju Komori, Lesoto, Tadžikistan, Turkmenistan i male udaljene otočne države u Tihom okeanu, kao što su Nauru, Kiribati i Solomonski Otoci.

Do 20. aprila 213 zemalja i teritorija od 247 ukupno priznatih od Ujedinjenih naroda zabilježilo je barem jedan slučaj bolesti COVID-19. Od toga je 186 imalo lokalni prenos, gdje se virus proširio unutar zajednice. U najmanje 162 zemlje bilo je smrtnih slučajeva, prenosi Fena.

Međutim, to što neka država nije prijavila slučajeve zaraze ne znači da ih nije bilo, piše Reuters.

Naprimjer, Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan slučaj korona virusa, ali graniči s Kinom, Rusijom i Južnom Korejom, koje sve imaju veliki broj slučajeva, što znači da je virus možda ušao i u tu državu.

Bez smrtnih slučajeva

Neki trendovi mogu se uočiti ako se posmatra širenje korona virusa po regijama. Azija je imala otprilike dva velika talasa prenošenja preko granice, dok su u Evropi mnoge zemlje počele izvještavati o slučajevima zaraze u sedmici od kraja februara.

Činilo se da su se Latinska Amerika i Afrika spasile od korona virusa u januaru i februaru prije nego što se brzo proširio na njih u martu.

Pet zemalja i teritorija uspjelo se riješiti virusa nakon što su prijavile slučajeve zaraze. To su Angvila, Grenland, karipski otoci Sveti Bartolomej i Sveta Lucija te Jemen.

Nijedna od tih zemalja i teritorija nije prijavila smrtne slučajeve i trenutno nema aktivne infekcije, a prethodno zaraženi potpuno su se oporavili.

Izvor: Agencije