Zemlje EU-a različito o zimskom i ljetnjem računanju vremena

Pokazalo se da se ljudi zbog pomicanja sata općenito osjećaju lošije (EPA)

Evropski ministri saobrćaja odlučili su na sastanku u Austriji da još rade na pronalaženju najboljeg načina da se okonča pomeranje satova sa letnjeg na zimsko vreme i obrnuto.

Evropska komisija je u septembru predložila da bi zemlje EU pojedinačno trebalo da se izjasne u oktobru 2019. godine da li će ostati da letnjem računanju vremena ili će se prebaciti na zimski režim, prenosi AP.

Austrijski ministar saobraćaja Norbert Hofer izjavio je da zemlje članice brinu da bi ako se ne postigne usklađen sporazum, Evropa mogla da završi u različitim vremenskim zonama.

Kako se navodi, Hofer je ipak izrazio nadu da će se konsenzus o tom pitanju postići do kraja godine.

Prema predlogu EK-a, svaka država članica bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li namerava trajno da primenjuje letnje ili zimsko računanje vremena.

Poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje vremena bilo bi 31. marta 2019. godine, ali bi države članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena mogle napraviti još jedno, poslednje polugodišnje pomicanje  27. oktobra 2019. godine.

Na jugu mrak ljeti u 19:00 sati

Nakon tog datuma, polugodišnje promene više ne bi bile moguće.

Zemlje članice, koje donose konačnu odluku, moraju se dogovoriti i uskladiti rešenja kako se ne bi dogodilo da susedne zemlje koje su oduvek bile u istoj vremenskoj zoni završe u različitim vremenskim zonama.

Inicijativa o ukidanju pomeranja  sata potekla je iz Finske, a podržale su je i ostale zemlje severa Evrope, koje žele da zimsko računanje vremena postane trajno.

Kako navodi Hina, to je i razumljivo, s obzirom da bi, na primer, ako Švedska ostane pri letnjem računanju vremena, 21. decembra u Štokholmu sunce izlazilo u 9:43 sati.

S druge strane, ako bi uvele zimsko računanje vremena kao trajno, u južnim članicama EU-a bi usred leta mrak padao već oko 19:00 sati, što bi moglo imati dosta negativnih posledica po njihov turizam.

Austrija predlaže 2021. godinu

Stoga su se Malta, Kipar, Portugalija i Grčka već izjasnile za očuvanje zimskog i letnjog računanja vremena.

Austrijsko predsedništvo EU-a je nedavno, zbog različitih stavova zemalja članica, predložilo da se odluka o tom predlogu odgodi za 2021. godinu.

Letnje računanje vremena uvedeno je nakon naftne krize 1970-ih, u nadi da će se time uštedeti energija.

Od 1996. godine sve zemlje EU-a pomeraju sat napred poslednje nedelje u martu i vraćaju ga nazad poslednje nedelje u oktobru.

Izvor: Agencije