Zemlja s dvije suprotstavljene vlade i dva parlamenta

Libija je često tranzitna točka za migrante koji pokušavaju da dođu do Europe, ali nasilje u toj zemlji se pojačava, što krijumčarima omogućava da djeluju bez kontrole.

Ujedinjeni narodi predvode razgovore čiji je cilj da uvjere suprotstavljene strane da surađuju kako bi stabilnost bila uspostavljena.

Borba za kontrolu nad Libijom je zapravo borba za moć, koja svaki dan odnosi živote.

U jednoj četvrti u glavnom gradu Tripoliju, izbio je sukob koji je trajao nekoliko sati. Borci odani vladi u Tobruku, koju priznaju Ujedinjeni narodi, zabarikadirali su se u spomenutoj četvrti kako bi spriječili ulazak protivničkih snaga, lojalnih vladi u Tripoliju, koju je izabrao narod.

“Ako se bilo ko usudi zatvoriti put, otvorit ćemo ga silom. Nećemo tolerirati ništa što ugrožava sigurnost ili stabilnost glavnog grada. Svako tko misli da bi Tripoli mogao postati drugi Benghazi, griješi”, kaže Mahmoud Hamza iz libijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Situacija sve gora

Libija je podijeljena zemlja, ima dvije suprotstavljene vlade i dva parlamenta, a sigurnosna situacija je sve gora.

Bezakonje i eskalacija nasilja uznemirili su međunarodnu zajednicu. ISIL je učvrstio prisustvo u Libiji. Trgovci ljudima slobodno djeluju i šalju stotine brodova s migrantima u Sredozemlje.

U Maroku se održavaju pregovori koje podržavaju Ujedinjeni narodi i na kojima se traži način da Libija krene naprijed.

Prema informacijama, u posljednjoj su fazi i fokusirani na moguću podjelu vlasti.

Četiri godine nakon svrgavanja Muammara Gaddafija, međunarodna zajednica nestrpljivo čeka ishod pregovora u Maroku, jer su svi već svjesni da se posljedice događaja u Libiji osjete daleko izvan njenih granica.

Izvor: Al Jazeera