Zeman proglasio sebe najboljim prijateljem Izraela

'Ja nisam diktator, nažalost, ali obećavam da ću dati sve od sebe', rekao je Zeman (EPA)

Češki predsjednik Miloš Zeman proglasio je sebe najboljim prijateljem Izraela u govoru koji je održao u Knessetu, izraelskom parlamentu.

“Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je Češka najbolji prijatelj Izraela u Evropi. Pitam se: zašto samo u Evropi? U svakom slučaju ja sam u svojoj zemlji najbolji prijatelj Izraela”, rekao je Zeman, prenosi Jerusalem Post.

On je tokom govora rekao da je podrška Evropskog parlamenta “palestinskim teroristima” sramotna.

“Ako izdamo Izrael, izdali smo sebe”, rekao je on.

Opskrbljivanje oružjem

Zeman je izrazio nadu da će otvaranje “Češke kuće” u utorak u Jerusalemu, a koja će se baviti turizmom i trgovinom između dvije zemlje, dovesti do preseljenja Ambasade Češke iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Ja nisam diktator, nažalost, ali obećavam da ću dati sve od sebe”, rekao je Zeman.

Netanyahu i predsjednik Knesseta Yuli Edelstein podsjetili su na historiju čeških Jevreja i prvog predsjednika Čehoslovačke Tomaša Masaryka, koji se protivio antisemitizmu i podržavao cionizam.

Oni su zahvalili češkom narodu na podršci nezavisnosti Izraela, kao i na opskrbljivanju oružjem i obuci izraelskih pilota.

“Češka i Izrael su male, ali divne demokratije. Izrael podiže baklju slobode. Vi također težite slobodi”, rekao je Netanyahu.

Izvor: Agencije