Zeman ponovo imenovao Babiša za premijera

Komunisti, u zamjenu za podršku Andreju Babišu, traže direktorska mjesta u velikim državnim preduzećima (EPA)

Češki milijarder Andrej Babiš, čija je populistička stranka ANO (Da) pobedila na izborima oktobra prošle godine, ponovo je od predsednika te zemlje Miloša Zemana dobio mandat za sastavljanje vlade, ovog puta u pokušaju sa socijaldemokratskom ČSSD, koalicijom koju su neformalno podržali komunisti.

“Želim Vam vladu koja će ovog puta dobiti poverenje Predstavničkog doma Parlamenta”, rekao je šef države, takođe bivši član Komunističke partije, poznat po proruskim i prokineskim stavovima.

Samo dan ranije, hiljade Čeha protestovale su širom zemlje protiv Babiša (63) i podrške koju mu prećutno daje komunistička KSČM, nostalgična za režimom nestalim 1989. godine, koja je do sada bila daleko od vlasti.

Po bogatstvu drugi u Čaškoj

KSČM je obećala podršku Babišu u zamenu za direktorska mesta u velikim državnim preduzećima i uključivanje nekih svojih zahteva u njegov program.

Ta stranka se otvoreno protivi povećanju broja čeških vojnika u misijama Evropske unije i NATO-a u inostranstvu, posebno u baltičkim zemljama.

Formiranje vlade uz podršku komunista “odražava prezir prema svima koji su, za razliku od Babiša, demonstrirali 1989. godine [protiv tadašnje komunističke vlasti pod dominacijom bivšeg SSSR-a], u nadi da će komuniste ukloniti sa vlasti jednom za svagda”, izjavila je za AFP poslanica desničarske ODS Miroslava Nemcova, predsedavajuća Donjeg doma Parlamenta 2010-13. godine.

Po bogatstvu, Babiš je drugi u Češkoj, kao osnivač poljoprivredno-prehrambenog giganta Agrofert i vlasnik dva velika dnevna lista.

Njegov pokret ANO ima 78 od 200 mesta Donjem domu Parlamenta, dok ČSSD ima 15 mesta, kao i KSČM.

Nova vlada za dvije sedmice

Prva Babišova vlada, koju su činili kadrovi njegove ANO i stručnjaci, nije januara ove godine uspela da dobije poverenje Parlamenta, ali je i dalje na dužnosti, sve do imenovanja nove.

Babiš planira da svoju novu vladu predstavi u roku od dve nedelje i da sredinom jula zatraži poverenje Parlamenta.

Kritičari ga optužuju za prevaru i za navodnu saradnju sa komunističkom policijom StB pre 1989. godine, što Babiš poriče.

Izvor: Agencije