Zemaljski muzej BiH ne radi punim kapacitetom

Prije tačno mjesec dana ponovno je otvoren Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, nakon što je tri godine bio zatvoren zbog neriješenih pravnih i finansijskih pitanja. Predstavnici bh. vlasti tada su potpisali memorandum koji bi trebao osigurati trogodišnje finansiranje Muzeja.

Organizovane posjete učenika, ‘selfie’ u Botaničkoj bašti i radnici koji opet imaju posla. To je svakodnevnica u Zemaljskom muzeju, mjesec nakon ponovnog otvaranja.

Almedina Đipa i njene kolege sa portirnice prodali su 7.200 ulaznica za 30 dana. Almedina kaže da je osamdesetih godina zanimanje za Muzej bilo i veće, jer su bile organizirane posjete iz cijele Jugoslavije.

Prisjeća se da njene kolege tada nisu imale vremena ni da u pauzi popiju kafu.

Osim bh. građana, Zemaljski muzej posjećuju i strani turisti. Direktor ističe da ova institucija još  ne radi u punom kapacitetu. Kaže da su predstavnici vlasti ispunili obećanje o finansiranju Muzeja za ovu godinu, ali da potpisani memorandum vrijedi samo do 2018. Smatra da pravni status treba sistemski riješiti.

„Naš generalni stav je da ova institucija treba biti na državnoj razini. Uglavnom, osnivačka prava i redovno finansiranje i pravni kapacitet su suština problema. Mi smo do sad imali situaciju da uglavnom su se promatrale integralno svih sedam institucija da budu državne što jeste moja intimna želja, ali mislim da nije realna mogućnost u odnosu na političku volju koja dolazi iz drugog entiteta, mislim da je rješenje neka srednja varijanta, kompromisna, prema kojoj će neke institucije preći na nižu razinu vlasti“, rekao je Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja.

Bogata zbirka muzeja

Za razliku od političkih dogovora koji su prolazni, bogata zbirka Zemaljskog muzeja je trajna. Zbirke prirodnjačkog odjela spadaju među najznačajnije na Balkanu. U Muzeju se čuva i sarajevska Hagada, stari jevrejski rukopisno-oslikani kodeks.

„Sarajevska Hagada jedna je od pet najvrjednijih u svijetu. Rukopis je nastao u 14.vijeku. Izložen je njen reprint, a za posjetu originalu potrebna je posebna najava Zemaljskom muzeju“, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Andrea Dautović, šefica biblioteke Zemaljskog muzeja kaže da svake godine dobiju 700 novih naslova, jer sarađuju sa 400 muzeja i instituta širom svijeta. S obzirom da je ovo kompleksna institucija, smatra da se u jednom zapravo nalaze tri muzeja.

„Sva naša odjeljenja se mogu smatrati zasebnim muzejem. Odjeljenje za arheologiju, odjeljenje za etnologiju i odjeljenje za prirodne nauke“, kazala je Dautović.

Ipak, sat koji ne radi u biblioteci simbolično pokazuje da je vrijeme davno stalo za uposlenike. Oni još čekaju isplatu 42 plate.

Dug Zemaljskog muzeja iznosi gotovo milion i po eura. Za njegovo funkcionisanje potrebno je 700.000 eura godišnje. Uprava ističe da ustanova ne može raditi bez finansijske podrške državnih institucija. 

Izvor: Al Jazeera