Oglasi

Zemaljski muzej BiH godišnje treba 700.000 eura za režije i plate

Prijavljeni za akciju Dežuram za Muzej poslat će poruku nadležnim o hitnosti rješavanja statusa Zemaljskog muzeja.
Do sada je stiglo više od 350 prijava za učešće u građanskoj akciji 'Dežuram za Muzej'Anadolija

Projekt koordinatorica u Udruženju Akcija Sarajevo Ines Tanović izjavila je danas da je godišnje potrebno 700.000 eura za režijske troškove i plate radnika Zemaljskog muzeja BiH, koji je zatvoren u oktobru 2012. godine, javlja Fena.

Tanović je kazala da je do sada stiglo više od 350 prijava za učešće u dijelu građanske akcije “Ja sam Muzej” pod nazivom „Dežuram za Muzej“, a putem koje se javne ličnosti, kulturni i sportski radnici, akademski radnici, učenici i studenti solidariziraju s radnicima Zemaljskog muzeja BiH i skreću pažnju vlasti i javnosti na neophodnost  spašavanja Muzeja od propadanja.

Svako od prijavljenih građana poslat će poruku o hitnosti rješavanja situacije u kojoj se nalazi Zemaljski muzej te pozvati nadležne da prestanu "ignorirati katastrofalnu situaciju u kojoj su radnici tog muzeja".

Apel za nove prijave dežura

Tanović je pozvala je i druge zainteresirane građane da se putem maila jasammuzej@gmail.com prijave za dežure u Muzeju, što mogu učiniti do 4. oktobra.

Dežure traju od 10:00 do 18:00 sati, na kojima se dnevno smjenjuje oko desetak ljudi. Oni će imati priliku da vide kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja te obići muzejske zbirke i izložbu „Čuvari muzeja“.

Učesnici akcije će se potpisati na simbolični panel „Dežura“, kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu Zemaljskog muzeja BiH.

Udruženje Akcija Sarajevo organizator je građanske akcije "Ja sam Muzej“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.