Zemaljski dani postaju sve duži

Zemlja, Sunce, Svemir
Trebat će blizu 3,3 miliona godina da se dani produže za samo jednu minutu (Reuters)

Dani na Zemlji postaju sve dulji, ali nije da će to netko uskoro primijetiti jer će trebati blizu 3,3 milijuna godina da se produlje za samo jednu minutu, navodi se u studiji objavljenoj u srijedu.

U posljednjih 27 stoljeća prosječan dan produljio se za oko 1,8 milisekundi po stoljeću, zaključio je britanski znanstveni tim u studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the Royal Society.

To je bilo “znatno manje” od ranije procijenjenih 2,3 milisekunde po stoljeću, što bi zahtijevalo “samo” 2,6 milijuna godina za dodatnu minutu.

“Te su procjene približne zato što geofizičke snage koje djeluju na rotaciju Zemlje neće nužno biti stalne tijekom tako dugog razdoblja”, precizirao je.

Na rotaciju Zemlje, među ostalim, utječu Mjesečeva gravitacija, promjena oblika Zemlje zbog otapanja leda na polovima, elektromagnetska interakcija između omotača i jezgre, kao i promjene u razini mora, rekli su znanstvenici.

Usporavanje Zemljine orbite razlog je zbog kojeg se svakih nekoliko godina moraju prilagođivati visokoprecizni satovi kako bi se osiguralo da ostanu sinkronizirani s rotacijom našeg planeta.

Izvor: Agencije