Oglasi

Željka Cvijanović mandatarka za vladu RS-a

Mandatarka za sastav nove vlade ovog bh. entiteta bit će dosadašnja ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

 

Mandatarka za sastav nove vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) je Željka Cvijanović, dosadašnja ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, potvrdio je u srijedu navečer predsjednik RS-a Milorad Dodik.

On je na konferenciji za novinare u u Banjoj Luci rekao da je mandat za sastav nove vlade povjerio Cvijanović nakon konsultacija s predstavnicima vladajuće koalicije.

Željka Cvijanović izjavila je da će raditi u najboljem interesu RS-a i najavila da će u najkraćem mogućem roku predstaviti program i sastav novog kabineta.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da će među prioritetima nove vlade i dalje biti jačanje ustavne pozicije RS-a i očuvanje "liderske pozicije u evropskim integracijama".

Prva žena na čelu vlade

Željka Cvijanović rođena je u Tesliću 1967. godine. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i na Filozofskom i Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, na kojem je završila postdiplomske studije u oblasti diplomatsko-konzularnog prava.
Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevodilac, a potom i asistent u Misiji Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini, kao savjetnik premijera RS-a za evropske integracije i saradnju s međunarodnim organizacijama. Obavljala je i poslove šefa Kabineta premijera RS-a i rukovodila Јedinicom za koordinaciju i evropske integracije.
U prethodnom skupštinskom mandatu bila je i članica iz reda stručnjaka Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a.
Udata je i majka dvoje dece.

Narodna skupština RS-a prihvatila je ranije u srijedu, na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, ostavku dosadašnje Vlade RS-a Aleksandra Džombića.

Za ostavku Vlade RS-a glasala su 63 poslanika, četiri su bila uzdržana i dva protiv.

Dosadašnji predsjednik vlade RS-a Aleksandar Džombić smatra da je vladu vodio profesionalno i odgovorno te da je vlada ispunila osnovne ciljeve.

On je ocijenio da je vladom rukovodio u veoma teškim uslovima prouzrokovanim globalnom ekonomskom krizom, prenosi Srna.

Vlada RS-a podnijela je jednoglasnu ostavku na prijedlog premijera, a na zahtjev Milorad Dodika.

Izvor: Agencije