Željeznički školski centar Sarajevo pretvara u privremeni izolatorij

Nadzor nad radom i funkcionisanjem privremenog izolatorija u Sarajevu vršit će Javna ustanova Dom zdravlja KS (EPA)

Vlada Kantona Sarajevo je, nakon jučerašnje i današnje vanredne sjednice sa članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim korona virusom, donijela odluku o stavljanju dijela objekta Željezničkog školskog centra (ŽŠC) u funkciju privremenog izolatorija, prenosi agencija Anadolija.

Zbog činjenice da kanton nema ministra zdravstva, kao i pogoršane epidemiološke situacije, premijer Mario Nenadić sazvao je hitnu sjednicu, te donio ovakvu odluku sa ostalim članovima Vlade i na prijedlog Kriznog štaba, u čijem sastavu su čelnici zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite i ključnih bolničkih odjeljenja, kao i Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, navodi agencija.

Privremeni izolatorij će biti stavljen u funkciju, oformljen i spreman za rad do kraja naredne sedmice, a služit će za izolaciju zaraženih osoba s lakšom kliničkom slikom koje ne zahtijevaju bolničko liječenje, a koji nemaju mogućnosti za izolaciju u kućnim uslovima.

Ovaj izolatorij se formira za slučaj potrebe zbrinjavanja većeg broja oboljelih u KS, shodno aktu Federalnog ministarstva zdravstva i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a do stavljanja u funkciju COVID-izolatorija pri Javnoj ustanovi Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, odnosno dok se ne završi rekonstrukcija prostora bivšeg Armijskog garnizonskog centra.

Nadzor nad radom i funkcionisanjem privremenog izolatorija vršiće Javna ustanova Dom zdravlja KS.

Na sjednici je dogovoreno da se paralelno s aktivnostima na uspostavljanju privremenog izolatorija, odmah stave u funkciju i počnu popunjavati svi raspoloživi bolnički kapaciteti u Kantonu Sarajevo za smještaj i liječenje srednje teških i teških COVID pacijenata.

Dogovoreno je da će se nakon popune trenutnih kapaciteta u Klinici Podhrastovi početi popunjavati kapaciteti u Općoj bolnici, koja je obezbijedila 30 kreveta za prijem COVID pacijenata. Nakon toga će se ići na popunu svih dodatnih bolničkih kapaciteta. Klinički centar i Opća bolnica izvijestiće Vladu koji su to dodatni bolnički kapaciteti za prijem COVID pacijenata, a koji neće ugroziti liječenje ostalih pacijenata.

Mobilizirati privatne zdravstvene ustanove 

Sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo će dati na raspolaganje zdravstveni i drugi kadar za formiranje timova koji će biti angažovani u privremenom izolatoriju. Vlada KS je, također, putem Javne ustanove Služba za zapošljavanje KS obezbijedila 82 zdravstvena radnika, odnosno ljekara i medicinska tehničara za potrebe privremenog izolatorija, kroz program aktivnih mjera politika zapošljavanja.

Vlada će u saradnji UNDP-jem osigurati uređenje prostora u skladu sa zdravstvenim i drugim standardima za boravak pacijenata i rad zdravstvenog i drugog pomoćnog osoblja, a koje će izraditi Krizni štab. Za koordinaciju ovim aktivnostima zaduženo je Ministarstvo zdravstva KS koje će o tome redovno izvještavati Vladu.

Na sjednicama je razmatrano i stanje u vezi sa trenutno raspoloživim kapacitetima za obavljanje testiranja na koronavirus, odnosno PCR testova i uređaja, osoblja za rad na testiranjima, kao i drugih raspoloživih laboratorijskih kapaciteta u Kantonu Sarajevo.

Uvažavajući činjenicu da trenutno postoji veći broj neobrađenih testova u domovima zdravlja, Vlada je naložila da se hitno kontaktiraju sve privatne kao i javne zdravstvene ustanove u KS sa registrovanim certifikovanim laboratorijama, radi njihove mobilizacije u obavljanju testiranja i ubrzanju te procedure. Vlada KS je naložila Zavodu zdravstvenog osiguranja da, kao hitnu i privremenu mjeru, u skladu sa važećim zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, sklopi ugovore sa svim certifikovanim laboratorijama, radi njihove mobilizacije. 

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđena su 233 nova slučaja zaraze korona virusom, od 704 analizirana uzorka koji su prikupljani u periodu od 20. do 23. oktobra, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Izvor: Agencije