Željezničar, Vojvodina, Hajduk i Rabotnički idu dalje

Željezničar u trećem pretkolu igra sa belgijskim klubom Standard Liege (Al Jazeera)

U zadnjem susretu drugog pretkola Lige Evrope, nogometaši Rijeke odigrali su u Škotskoj 2-2 s Aberdeenom i tako nisu uspjeli nadoknaditi poraz od 0-3 sa Kantride u prvoj utakmici.

Pogotke su za Riječane postigli Marin Tomasov (58) i Zoran Kvržić (63), dok je za Abeerden pogodili Niall McGinn (64) i Jonathan Hayes (72).

Rijeka je u Aberdeenu bila na pragu senzacije, jer je u 63. minuti pogotkom Kvržića vodila s 2-0, ali hrvatski viceprvak je odmah u sljedećem napadu primio pogodak i prokockao veliku šansu koja se nudila.

Od Evrope se također oprostila podgorička Mladost, koja je na Gradskom stadionu izgubila od albanskog predstavnika Kukesija 2:4.

Makedonski predstavnik Rabotnički je pobjedom na svom od 2:0 nad latvijskim predstavnikom Jelgava također prošao dalje nadoknadvši time zaostatak od jednog gola kojeg su imali nakon prvog susreta u Latviji.

Golijada na Poljudu

Prethodno se i nogometni klub Hajduk iz Splita plasirao u treće pretkolo Lige Evrope savladavši slovenački Koper rezultatom 4:1.

Pogotke za Hajduk su postigli Tomislav Kiš u drugoj minuti, Jefferson Santos u 40. minuti, Mijo Caktaš u 62. minuti, Anton Maglica u 69. minuti, dok je Koper uspio da ublaži poraz pogotkom Mateja Palčiča u nadoknadi prvog poluvremena.

Drugi hrvatski predstavnik u ovom takmičenju, Lokomotiva iz Zagreba, nije se uspio plasirati u naredno kolo izgubivši od grčkog predstavnika PAOK-a u gostima 6:0.

Od klubova iz regije koji su igrali u terminu od 18:00, u treće pretkolo su prošli Željezničar i Vojvodina koja se nalazila u najboljoj poziciji nakon prvog susreta sa Spartaksom iz Latvije.

Bosanskohercegovačka ekipa Željezničar, plasirala se također u treće pretkolo savladavši mađarsku ekipu Ferencvaroš koja je važila za favorita.

Željezničar je na stadionu Koševo u Sarajevu, ostvario pobjedu od 2:0, golovima Zorana Kokota u 23. minuti i Ognjena Đelmića u nadoknadi vremena.


Slavlje igrača Željezničara nakon utakmice[Miran Mahmutović/Al Jazeera]

U prvom susretu u Mađarskoj, Željezničar je ostvario minimalnu pobjedu, koja mu je uz večerašnji rezultat bila dovoljna za nastavak takmičenja u najmasovnijem evropskom klupskom takmičenju.

Željezničar je tako ostao jedini predstavnik BiH u evropskim takmičenjima, a u trećem pretkolu igrat će sa belgijskim klubom Standard Liege.

Trener Željezničara Milomir Odović je istakao  da je njegov tim savladao kvalitetnog protivnika i da ‘Željini’ mladi momci traže svoje mjesto u evropskom fudbalu, prenosi Klix.

Istakao je da otkako je došao u Želju, tim nije izgubio nijednu utakmicu.

“Ovi igrači, uz veliki potencijal, sposobni su da odigraju disciplinovano. To su igrači koji osjećaju i znaju. Ako budu dovoljno dugo zajedno mislim da im slijedi jedna dobra budućnost u Željezničaru”, rekao je Odović.

Vojvodina sa Sampdorijom

Fudbaleri Vojvodine plasirali su se u treće pretkolo kvalifikacija za Ligu Evrope pošto su večeras na gostujućem terenu, u revanš utakmici drugog kola, igrali protiv latvijskog predstavnika Spartaksa neriješeno 1:1.

Golove su postigli Vivakva u 90. za Spartaks, a Kordić u 86. minutu za Vojvodinu.

Prvi meč kod kuće u Novom Sadu srpski tim dobio je sa 3:0.

Trener fudbalera Vojvodine Zlatomir Zagorčić rekao je nakon remija u gostima protiv Spartaksa da je zadovoljan igrom svojih izabranika u susretu sa predstavnikom Latvije.

“Gol koji smo primili jedina je greška na današnjem meču. Kontrolisali smo igru i bili nadmoćniji, ali nismo slavili zbog plasmana u dalje kvalifikacije posto smo odigrali nerešeno”, kazao je Zagorčić novinarima nakon meča.

U nastavku kvalifikacija Vojvodina se sastaje sa italijanskim predstavnikom Sampdorijom.

Fudbaleri Čukaričkog nisu uspjeli da se plasiraju u treće pretkolo kvalifikacija za Ligu Evrope pošto su večeras u Bakuu, u revanš utakmici drugog pretkola, izgubili od azerbejdžanskog predstavnika Gabale sa 2:0.

Regionalni klubovi u drugom pretkolu Lige Evrope

18:00 Gabala (Azerbejdžan) – Čukarički (Srbija), 2:0 – prvi meč 0:1 

18:00 Spartaks (Latvija) – Vojvodina (Srbija), 1:1 – prvi meč 0:3

18:00 Željezničar (Bosna i Hercegovina) – Ferencvaros (Mađarska), 2:0 – prvi meč 1:0

19:00 Hajduk Split (Hrvatska) – Koper (Slovenija), 4:1 – prvi meč 2:3

19:00 PAOK (Grčka) – Lokomotiva Zagreb (Hrvatska), 6:0 – prvi meč 1:2

20:00 Rabotnički (Makedonija) – Jelgava (Latvija), 2:0 – prvi meč 0:1

20:30 Mladost Podgorica (Crna Gora) – Kukesi (Albanija), 2:4 – prvi meč 1:0

20:45 Aberdeen (Škotska) – Rijeka (Hrvatska), 2:2 – prvi meč 3:0

Izvor: Al Jazeera i agencije