Zelenski: Ukrajina kao srednjovjekovna Evropa

Devet policajaca i civil povrijeđeni su u Ukrajini kada su demonstranti napali autobuse s evakuiranim Ukrajincima iz Wuhana (Reuters)

Ukrajina liči na srednjovjekovnu Evropu, izjavio je predsjednik te države Volodimir Zelenski povodom napada mještana sela Novi Sanžari na autobuse s Ukrajincima evakuiranim iz Wuhana. U tom napadu povrijeđeno je devet policajaca i jedan civil, prenosi Tanjug.

“Stalno govorimo da je Ukrajina Evropa, ali, da budem iskren, u četvrtak smo, nažalost, izgledali kao Evropa u srednjem vijeku. Ne zaboravimo da smo svi ljudi, a ono što se dogodilo ne mogu opisati kao ljudsko ponašanje”, istakao je Zelenski.

Poželio je dobro zdravlje evakuiranim sunarodnjacima i izrazio nadu da će uskoro biti kod kuće, sa svojim porodicama, prenosi agencija TASS.

Premijer Ukrajine Oleksij Hončaruk, s druge strane, ocijenio je da je “rat informacijama” doprinio širenju panike u zemlji i nepovjerenju zbog korona virusa.

Govoreći pred parlamentom, istakao je da se dezinformacije o korona virusu šire i iz Ukrajine i izvana, ali nije iznio detalje.

Napad na autobuse

“Vlasti pokušavaju pronaći izvor e-mailova poslanih u ime Ministarstva zdravstva u kojima se tvrdi da su u zemlji potvrđeni slučajevi korona virusa iako ih dosad nije bilo”, rekao je Hončaruk, prenio je Reuters.

Devet policajaca i civil povrijeđeni su u Ukrajini kada su demonstranti napali autobuse s evakuiranim Ukrajincima iz Wuhana, žarišta novog korona virusa u Kini.

Demonstranti su blokirali puteve u Novim Sanžarima, gdje je planirano da u medicinskom centru ukrajinske Nacionalne garde dvije sedmice budu pod nadzorom.

Stanovnici tog mjesta zasuli su autobuse kamenjem, izbila je i tuča, ali su policajci uspjeli ukloniti demonstrante i osigurati prolaz za autobuse s evakuiranima iz Kine.

U Ukrajini dosad nema registriranih slučajeva novog korona virusa.

Izvor: Agencije