Zelenski stupio na dužnost i odmah raspustio parlament

Volodimir Zelenski je na izborima u aprilu uvjerljivo pobijedio dosadašnjeg predsjednika Petra Porošenka (EPA)

Novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je, odmah nakon inauguracije, raspustio parlament i sazvao prijevremene izbore, ne željevši čekati redovite izbore predviđene za listopad.

“Raspuštam parlament”, rekao je u inauguracijskom govoru pred zastupnicima i međunarodnim predstavnicima koji su se okupili u ukrajinskom parlamentu, u kojem još uvijek dominiraju zastupnici lojalni njegovom prethodniku Petru Porošenku.

Zelenski je prisegnuo za predsjednika Ukrajine mjesec dana nakon uvjerljive pobjede na izborima nad tadašnjim šefom države Porošenkom.

Međutim, njegova nova stranka nema zastupnika u parlamentu, zbog čega se požurio sazvati prijevremene izbore dok mu je popularnost još na visokoj razini, ocjenjuje Reuters.

Traži primirje u istočnoj Ukrajini

Rekao je da će jedna od njegovih prvih zadaća biti postići primirje u istočnoj Ukrajini, gdje je petogodišnji sukob s proruskim separatistima odnio živote 13.000 ljudi.

Dodao je da se dijalog s Rusijom može ostvariti tek nakon povrata ukrajinskog teritorija i ratnih zarobljenika.

Najavio je i poduzimanje “nepopularnih mjera” kako bi rat bio okončan.

“Ako treba, spreman sam izgubiti svoju poziciju kako bismo postigli mir”, rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, “Krim i Donbas su ukrajinske zemlje, u kojima su izgubljeni ne samo teritorij, već i narod”.

Obratio se građanima tih dviju regija na ruskom jeziku, rekavši da oni za Ukrajinu nisu strani državljani.

Izbori su obećanje iz kampanje

“Prisežem da ću štititi suverenost i neovisnost Ukrajine, bdjeti nad dobrobiti domovine i ukrajinskog naroda, braniti prava i slobode građana, poštivati ustav i zakone Ukrajine, obavljati svoje zadaće u interesu svih sugrađana i promicati ugled i moć Ukrajine u svijetu”, izgovorio je Zelenski u parlamentu s rukom na Ustavu.

Ukrajinski predsjednik ima velike ovlasti u području obrane, sigurnosne i vanjske politike, ali će trebati potporu parlamenta ukoliko želi provesti određene reforme.

Raspuštanje parlamenta bilo je jedno od obećanja koje je u predizbornoj kampanji najavio Zelenski, s obzirom na to da je tu instituciju označio kao skupinu ljudi “zainteresiranu samo za samobogaćenje”, podsjeća AP.

Izvor: Agencije