Zelenski otvoren za pregovore s Moskovom o istočnoj Ukrajini

Volodimir Zelenski
Predsjednik Ukrajine smatra da se neke tačke Minskog sporazuma mogu promjeniti (EPA)

Novoizabrani ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je izrazio volju za razgovore s Moskvom o istočnoj Ukrajini, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio takvu ponudu.

“Nadam s da će Rusija na sljedećem sastanku u Normandiji pokazati da je otvorena prema ideji smanjivanja napetosti. Još jednom bih htio ponoviti da sam ja spreman za pregovore”, kazao je Zelenski, kako prenosi Hina.

Zelenski je najavio spremnost za pregovore, ali je upozorio Rusiju da se ne obraća Ukrajini i Ukrajincima “jezikom prijetnji, vojnog i ekonomskog pritiska”.

‘Ne obraćajte se Ukrajincima jezikom prijetnji i pritiska’

“Spremni smo razgovarati o novim uvjetima za zajednički život Ukrajine i Rusije”, rekao je Zelenskij, dodajući da je normalizacija odnosa jedino moguća kada Krim i Donbas više ne budu okupirani.

Putin je u subotu ocijenio da je narod Ukrajine umoran od rata te dodao kako bi želio znati stav Zelenskog o sukobu u istočnoj Ukrajini.

On je ukazao i na mogućnost sastanka sa novoizabranim liderom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Putin je kazao da, ako se sastanu dva predsjednika, trebaju razgovarati o tome kako okončati sukob Ukrajine s ruskim separatistima na jugoistoku države.

U pet godina rata na istoku Ukrajine poginulo je gotovo 13.000 ljudi unatoč primirju potpisanom 2015. između ukrajinske vlade i proruskih separatista.

Ranije u nedjelju Zelenski je izjavio da Putin ne bi trebao očekivati da će mnogo Ukrajinaca prihvatiti njegovu ponudu u vezi s dobivanjem ruske putovnice, istovremeno ponudivši Rusima ukrajinsko državljanstvo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu u Pekingu kako razmatra mogućnost uvođenja lakše procedure za stjecanje ruskog državljanstva za sve državljane Ukrajine, a ne samo stanovnike luganske i donjecke oblasti, smjerajući na samoproglašene republike na ukrajinskom istoku koje međunarodna zajednica ne priznaje.

Zelenski: Rusi danas vjerovatno najviše pate

“Ono po čemu se Ukrajina posebno razlikuje jest činjenica da mi Ukrajinci imamo slobodu govora u našoj zemlji, slobodne medije i internet”, napisao je Zelenski na Facebooku, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Mi ćemo dati ukrajinsko državljanstvo pripadnicima svih naroda koji pate zbog autoritarnih i korumpiranih režima, a na prvom mjestu Rusima, koji danas vjerojatno najviše pate”, dodao je Zelenski.

Putin je već potpisao dekret o ubrzanju rješavanja zahtjeva za rusko državljanstvo Ukrajinaca iz samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, podsjeća Reuters.

U dekretu objavljenom na internetskoj stranici Kremlja navedeno je da će se ljudima koji žive u dijelovima Ukrajine u Donjeckom i Luganskom regiji razmatrati zahtjevi za manje od tri mjeseca.

Putin je izjavio da je neprihvatljivo da stanovnici ukrajinskih regije Donjeck i Lugansk nemaju prava, ali i dodao da Moskva ne želi stvarati probleme novom ukrajinskom rukovodstvu.

Izvor: Agencije