Zelenski: Moj prvi zadatak je oslobađanje vojnih zatvorenika

Američki predsjednik je napisao da je poziv Zelenskom bio 'potpuno primjeren', te da nije vršio pritisak na njega (EPA)

Komičar Volodomir Zelenski izjavio je u nedjelju navečer da će njegov prvi zadatak kao novog predsjednika Ukrajine biti da osigura oslobađanje vojnih zatvorenika koji se nalaze u pritvoru u istočnoj Ukrajini i Rusiji.

“Zadatak broj jedan za nas je povratak svih zatvorenika, svih ratnih talaca, naših mornara”, rekao je novinarima Zelenski, koji je, prema izlaznim anketama, uvjerljivo pobijedio aktuelnog predsjednika Petra Porošenka na predsjedničkim izborima.

U Rusiji se u zatvoru nalaze 24 ukrajinska mornara od novembra prošle godine, kada je ruska obalska straža zarobila tri ukrajinska broda dok su prolazila Kerčkim moreuzom, podsjeća AP.

Zelenski je osvojio 73,09 posto glasova u drugom krugu izbora, na osnovu 80 posto prebrojanih glasova, saopćila je u ponedjeljak ujutro Centralna izborna komisija Ukrajine.

Porošenko je dobio 24,57 posto glasova, a 2,32 posto glasačkih listića proglašeno je nevažećim.

Nakon objavljenih izlaznih anketa, Zelenski je poručio Ukrajincima: “Obećavam, nikada vas neću iznevjeriti.”

Ukrajina u nepredvidivim vodama

Zelenski je rekao da, “iako još uvijek nije predsjednik, može govoriti kao građanin Ukrajine”, sugerirajući da njegova uvjerljiva pobjeda može poslužiti kao model za druge bivše sovjetske države koje se žele pokrenuti iz “okoštale” politike.

“Svim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza – pogledajte nas. Sve je moguće”, istakao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik ima značajna ovlaštenja kada su u pitanju sigurnost, odbrana i vanjski poslovi zemlje.

Reuters konstatira da Ukrajina ulazi u nepredvidive političke vode nakon što su izlazne ankete pokazale da je Zelenski, koji nema političkog iskustva, odnio uvjerljivu pobjedu.

Pobjeda Zelenskog s tolikom razlikom predstavlja težak udarac za Porošenka, koji je na vlasti od 2014. godine.

Izvor: Agencije