Oglasi

Zeleno svjetlo za razvoj projekta Drina-Tara

Tri susjedne zemlje dogovorile zajedničke aktivnosti usmjerene na ruralni i razvoj poduzetništva, turizam i zaštitu životne sredine u regiji Drina-Tara.
Memorandum o prekograničnoj saradnji potpisan je na ZlatiboruAl Jazeera

Načelnici 15 općina iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore potpisali su na Zlatiboru Memorandum o razumijevanju čiji je cilj stvaranje preduvjeta za buduću prekograničnu saradnju u regiji Drina-Tara.

Dogovorili su zajedničke aktivnosti usmjerene na ruralni i razvoj poduzetništva, turizam i zaštitu životne sredine.

Zajednički cilj je korištenje lokalnih i nacionalnih resursa, kao i međunarodne pomoći za povećanje ekonomske konkurentnosti ove regije.

Projekat saradnje vodi Radna grupa za regionalni ruralni razvoj - SWG, a podržala su ga i ministarstva poljoprivrede iz ove tri zemlje, kao i Evropska unija.

Predstavljanje donatorima

Zajednički prioritetni projekti bit će uskoro predstavljeni donatorima, tako da u najkraćem roku dođe do njihove realizacije.

"Od 2014. trebalo bi se pristupiti finansiranju projekata koji će biti odobreni od strane donatora i finansijera. Jedna mogućnost za finansiranje je nova IPA [predpristupni fondovi EU-a], odnosno IPA2, od 2014. do 2020. S tim što finansiranje od strane drugih donatora nije isključeno“, rekla je Irena Džimrevska, izvršna direktorica SGW-a.

Regija Drina-Tara pokriva teritoriju koja pripada BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Geografski, to je područje omeđeno prirodnim cjelinama doline rijeke Drine i planinskog područja planine Tare.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.