Zeleno svjetlo za 13 novih odbrambenih projekata EU-a

NATO, Brodovi
S Italijom će Francuska razviti prototip nove klase vojnog broda, poznatijeg kao Evropska patrolna korveta (EPA)

Vlade zemalja članica Europske unije dale su u utorak zeleno svjetlo za 13 novih obrambenih projekata, u cilju razvijanja veće vojne sile neovisno od Sjedinjenih Američkih Država.

Prema planovima koje su u Bruxellesu dogovorili ministri obrane zemalja EU-a, radovi će početi na novom patrolnom brodu, elektroničkom oružju za ometanje letjelica i tehnologiji za praćenje balističkih raketa, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Pregovori o projektima trajali su nekoliko mjeseci, ali je francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio želju za dubljom obrambenom suradnjom EU-a prošlog tjedna, kad je rekao da obrambeni savez NATO predvođen Sjedinjenim Državama umire.

U tijeku je izrada 47 zajedničkih obrambenih projekata EU-a nakon što su Francuska, Njemačka i 23 vlade EU-a krajem 2017. potpisale pakt za financiranje, razvoj i raspoređivanje oružanih snaga poslije odluke Britanije da napusti taj blok.

Trump dao poticaj evropskim odbrambenim naporima

Svako novo oružje na kopnu, moru ili u zraku i kibernetičkom prostoru može se staviti na raspolaganje NATO-u, ali preispitivanje američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi s važnošću saveza dodalo je poticaj europskim obrambenim naporima.

Macron je izrazio sumnju u sigurnosnu maksimu NATO-a prema kojoj je napad na jednog saveznika napad na sve, ali su mnogi europski saveznici odbacili njegove riječi da je NATO, koji će 4. prosinca održati samit u Londonu, “u komi”.

Iako su 22 zemlje EU-a u NATO-u, blok se nada da će do 2021. pokrenuti fond za naoružanje vrijedan više milijardi eura, što će zahtijevati od zemalja članica EU-a da zajedno rade na dizajniranju i izgradnji novih tenkova, brodova i tehnologije.

“Ne ulažemo dovoljno [u obranu] i ta investicija nije dovoljno učinkovita”, izjavila je u ponedjeljak francuska ministrica obrane Florence Parly za Radio France Inter, pozivajući se na 20 tipova borbenih zrakoplova u EU-u, u usporedbi sa šest u Sjedinjenim Državama, prenosi agencija.

Velika uloga Francuske

Europsko obrambeno planiranje, operacije i razvoj oružja predviđaju da Francuska preuzme veliku ulogu u 60 posto od 47 projekata, često s Njemačkom, Italijom i Španjolskom.

S Italijom će Francuska razviti prototip nove klase vojnog broda, poznatijeg kao Europska patrolna korveta.

Francuska, Portugal, Španjolska i Švedska također imaju za cilj isporučiti novi protupodmornički sustav za zaštitu morskih putova i komunikacija.

Francuska već predvodi proizvodnju novih europskih helikoptera.

Izvor: Agencije