Zeleni snijeg na Antarktiku širi se zbog klimatskih promjena

Više temperature moglo bi da stvore više okruženja pogodna za život algi, rekli su istraživači. (EPA)

Zeleni snijeg nastao cvjetanjem algi na Antarktiku vjerovatno će se širiti kako temperature budu rasle, što je posljedica klimatskih promjena, rekli su istraživači, nakon što su napravili prvu mapu tih organizama i njihovih kretanja.

Satelitski podaci prikupljeni između 2017. i 2019. godine, u kombinaciji s mjerenjima na terenu tokom dva leta na Antarktiku, omogućili su naučnicima da preslikavaju mikroskopske alge dok cvjetaju preko snijega, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

“Više temperature moglo bi da stvore više okruženja pogodna za život algi”, rekli su istraživači.

Kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, zelena snježna alga je mikroskopska ako se mjeri pojedinačno, ali kada organizmi istovremeno rastu, snijeg postaje jarko zelen i može se uočiti čak iz svemira, rekli su istraživači.

Duž obale Antarktika

Ploče zelene snježne alge mogu se naći duž obale Antarktika, obično u “toplijim” predjelima, gdje su prosječne temperature nešto iznad nula stepeni tokom ljetnjih meseci južne hemisfere od novembra do februara.

Prema riječima istraživača, Antarktik je dio regiona koji je doživio najbrže zagrijavanje u drugoj polovini prošlog stoljeća.

U februaru su zabilježene neobično visoke temperature, dok je devetodnevni toplotni talas spalio sjeverni vrh kontinenta ranije ove godine.

Izvor: Agencije