Zeleni: Ako EU vidimo samo kao tržište, neće preživjeti

Kandidat za predsjednika Europske komisije (spitzenkandidat) Zelenih, Bas Eickhout upozorava da Europska unija isključivo kao zajedničko tržište neće preživjeti te je prozvao europske centrističke opcije da se iz straha od populista ne usude iznijeti viziju snažnije Europe, javlja Hina.

“Populizam je paralizirao centrističke opcije”, ocijenio je Bas Eickhout, gostujući na konferenciji “Je li EU spremna za klimatske promjene” koju su u Zagrebu organizirali Europska zelena stranka i Orah.

“Zbog populista su centristički političari manje odvažni u postavljanju vizije nove Europe. Oni se pred populistima povlače te se boje reći da je odgovor na probleme jača Europa”, kazao je taj nizozemski europarlamentarac koji je uz Ska Keller, kandidat Zelenih/Europskog slobodnog saveza za čelno mjesto Komisije.

Posljedica je takvog razmišljanja da se EU svodi na zajedničko tržište, dodao je, zato što centrističke stranke misle da birači smatraju kako je postojeća EU presnažna.

“Mislim da je to kraj Europe. Ako Europu vidimo samo kao tržište, ona neće preživjeti“, tvrdi Eickhout.

Projekcije: Zelenima 56 zastupnika

Ipak, dodaje, Zeleni će u novom sazivu Europskog parlamenta podržavati centriste (pučane, socijaldemokrate i liberale) jer od njih mora doći inicijativa.

“Oni moraju prestati biti paralizirani i samo gledati na rast populizma. To nije ono što ljudi na ulici traže”, kaže Eickhout.

Eickhout je početkom mjeseca za Financial Times izjavio da će zahtijevati ustupke kako bi podržao kandidata pučana Manfreda Webera za predsjednika Komisije.

Prema projekciji portala Politico, Zeleni će imati 56 zastupnika u novom sazivu Europskog parlamenta.

Izvor: Agencije