Zelenaštvo bi moglo procvjetati u Irskoj

Krah bankarskog sektora uzrok je kraha i irske ekonomije, zbog kojeg je ta zemlja trebala i pomoć međunarodnih kreditora.

Međutim banke i nakon spašavanja zadaju glavobolje tamošnjoj Vladi.

Nezavisne kreditne unije, koje su na neki način srce sistema, nalaze se u problemima. Jedna od njih ostala je bez novca i prvi put u historiji prešla u ruke banke.

Newbridge radio suprotno

Decenijama su ponos Irske bile kreditne unije. Nalaze se na svakom koraku. Njihovi vlasnici su njihovi klijenti. I baš zbog toga su vrlo sigurne. Uložite malo vlastitog novca, a onda malo i posudite.

Otac Sharon Gorey osnovao je Newbridge kreditnu uniju prije 40 godina, no svoju naglu ekspanziju doživjela je tek prije nekoliko godina.

Sharon i mnogi mali investitori ostali su zapanjeni činjenicom da je Newbridge počeo davati kredite klijentima koje banke odbijaju.

„Lokalnoj firmi posudili su više od tri miliona, a čuli smo da su davali kredite i od pola miliona eura. To se kosi sa principom poslovanja kreditnih unija”, kaže Sharon Gorey.

Obične kreditne unije daju male kredite od nekoliko hiljada eura. Newbridge je radio upravo suprotno – zato je irski bankarski sistem i doživio krah.

„Sličan je uzrok kraha irskih banaka i ove kreditne unije. Loši krediti, slaba zakonska regulativa i prebrza ekspanzija. Spašavanje banaka platili su poreski obveznici, a sada opet moraju osigurati 13 miliona eura za spas ove kreditne unije. No, postoji i jedna razlika. Investitori u bankama nisu izgubili svoj novac, a investitori ove unije su, zapravo, građani ovog grada koji nemaju takvu zaštitu“, javlja reporter Al Jazeere Laurence Lee.

Kreditne unije posuđuju novac isključivo svojih klijenata. Danas, kada mnogi u Irskoj više nisu u mogućnosti plaćati račune i kredite, postoji strah da je Newbridge ovako odigrao, jer princip poslovanja kreditnih unija više nije moguće primijeniti.

„Imate sto hiljada ljudi koji teško plaćaju hipoteke, nezaposlenost koja je skoro 13 posto. Nemoguće je da kreditne unije mogu biti imune na takvu situaciju“, navodi ekonomski analitičar Charlie Weston.

Nacionalna unija kreditnih organizacija, kojoj Newbridge ne pripada, insistira na tome da njihov princip kreditiranja i dalje funkcioniše.

Činjenica koja zastrašuje

„Unije su preživjele recesiju i to puno bolje nego ostale institucije. Uz izuzetak Newbridga, unije su jedine koje stoje na svojim nogama“, kazuje Kieran Brennan, direktor Organizacije kreditnih unija..

U Irskoj su ostale svega dvije velike banke i više od 400 kreditnih organizacija u kojima građani mogu štedjeti i uzimati kredite. Činjenica koja zastrašuje, jer ako sistem kreditnih unija propadne, posljedice bi mogle biti katastrofalne.

Ilegalno kreditiranje odnosno zelenaštvo – moglo bi procvjetati.

Izvor: Al Jazeera