Zehra K.: PKK me primorao na borbu

PKK je nastavio svoju 30-godišnju oružanu kampanju protiv turske države prošle godine, od tada je poginulo više od 430 pripadnika snaga sigurnosti (Arhiva)

Pripadnica oružanog ogranka Radničke partije Kurdistana (PKK) koja se nedavno predala turskim snagama, kazala je kako su je iz PKK-a primorali na borbu protiv Turske, navode mediji iz ove države.

Kako se navodi u videosnimku koji su objavile turske Oružane snage, Zehra K. jedna je od 25 pripadnika PKK-a koji su se predali turskoj vojsci u utorak u distriktu Nusaybin (pokrajina Mardin).

„Moja najveća greška bila je što su me iz PKK-a napravili budalom, jer PKK uništava i Republiku Tursku i kurdsku naciju. Želim poručiti mladim ljudima kako su me iz PKK-a primorali na ovo [borbu], no sada shvaćam kako sam trebala tražiti zaštitu države“, govori Zehra u drugom videosnimku koji pokazuje njen susret sa roditeljima.

„Lično nisam imala nikakve nade. Sami smo se predali, da je bilo do mene, ja bih pucala, ali je država raširila ruke nama čak i u ovakvom stanju i ovakvom okruženju. Država mi je dala svaku priliku i nikada me nije ni na šta primoravala. Tretirali su me na najbolji način, na način na koji nisu trebali.“

Veliki broj poginulih

Tokom operacija u Nusaybinu 16. maja, snage sigurnosti su pronašle bilježnicu koja pripada Zehri K. u kojoj ona priznaje kako je pogriješila što se pridružila PKK-u. Potom je bilježnica uručena njenim roditeljima i njen otac je kazao kako se ona treba predati.

Radničku partiju Kurdistana (PKK) Turska, Sjedinjene Američke Države i Europska unija tretiraju kao terorističku organizaciju. Ovaj pokret je nastavio svoju 30-godišnju oružanu kampanju protiv turske države u julu prošle godine, a od tada je poginulo više od 430 pripadnika snaga sigurnosti.

Sa druge strane, više od 4.500 pripadnika PKK je poginulo otkako je Turska pokrenula antiterorističke operacije 22. jula 2015. godine, navode vojni izvori.

Izvor: Agencije