Zdravko Mamić povrijeđen u pucnjavi u Tomislavgradu

Policija istražuje slučaj (EPA)

Zdravko Mamić, savjetnik zagrebačkog Dinama, ranjen je u pucnjavi u okolini Tomislavgrada.

U izjavi za Fenu kratko je kazao kako je izbjegao pogibelj i kako je sve u redu, a o mogućem počinitelju i okolnostima nije želio razgovarati.

Mamić je zadobio prostrjelne rane natkoljenice i nije životno ugrožen. Pružena mu je prva pomoć u Domu zdravlja Tomislavgrad te je prebačen u Split.

Napad se dogodio kod njegova obiteljskog posjeda u Grabovici, u blizini Tomislavgrada. Osoba koja je pucala odvezla se automobilom, a Mamiću, navodno, nije poznata.

Policija istražuje slučaj.

Iz GNK Dinamo su priopćili kako su užasnuti oružanim napadom i, kako navode, pokušajem ubojstva savjetnika kluba Zdravka Mamića.

“Zdravko Mamić bio je u privatnom posjetu Tomislavgradu, gdje u ovo vrijeme svake godine odlazi na misu zadušnicu povodom godišnjice smrti oca. Očito je stoga, da je ovaj događaj bio planiran te je nastavak napada na gospodina Zdravka Mamića iz 2014. godine”, stoji u priopćenju.

“Iako je zastrašujuće da se ovakav pokušaj likvidacije događa u modernom demokratskom društvu, u vremenima kada smo se trebali izdići od likvidacije kao rješenja za neslaganja u mišljenjima, takav razvoj događaja nažalost ne čudi, s obzirom na linč koji postoji već mjesecima i godinama u našem društvu.”

Dinamo: Napadači su postali heroji

Iz Dinama tvrde da se Zdravku Mamiću godinama krše ljudska prava, ne samo učestalim ugrožavanjem njegova života i fizičkim napadima na njega, nego i medijskim napisima koji, kako navode “raspiruju i potiču na mržnju”.

“Apsolutno osuđujemo napad koji je sada prerastao svaki oblik netrpeljivosti i mržnje, koji niti prije nismo odobravali, i koji su nadležne institucije davnih dana mogle spriječiti svojim djelovanjem”, ističu iz kluba.

U saopćenju navode da je Mamić ranije dva puta napadnut – 2014. u loži stadiona Poljud te u junu ove godine u Bolu na Braču. 

U klubu navode kako se treba prisjetiti i toga kako se društvo, javnost i politika odnosila prema napadu na nogometnog suca Brune Marića, 11. listopada 2016. godine. Kažu kako se taj postupak “veličao”.

“Napadači su postali heroji”, smatraju u klubu, a neosuđivanje znači da je takvo ponašanje postalo prihvatljivo.

“Za ovo što se dogodilo odgovorni su svi: politika, pojedinci, društvo u cjelini i vrijeme je da nadležne institucije konačno reagiraju u skladu sa zakonom i temeljima pravne države, kako bi svi građani bili sigurni”, navode iz GNK Dinamo.

Nakon posljednjeg fizičkog nasrtaja na Zdravka Mamića u Bolu na Braču i neosuđivanja tog čina, u Dinamu kažu kako su strahovali da će uslijediti napad oružjem.

“Nažalost, naši su se strahovi obistinili. Sramimo se društva u kojem živimo”, stoji na kraju priopćenja.

Slučajevi protiv Mamića

Mamiću se u Hrvatskoj trenutačno sudi po dvije odvojene optužnice.

Hrvatski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u srpnju je podignuo drugu optužnicu protiv njega zbog izvlačenja novca iz Dinama.

U optužnici se navodi da je Mamić sa sinom Mariom, bratom Zoranom te Damirom Vrbanovićem, dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz više zemalja za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Strane firme su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Tužiteljstvo tvrdi da je na taj način na štetu GNK Dinamo na račune inozemnih trgovačkih društava ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 18,8 milijuna eura, 500.000 funti i 200.000 dolara, a GNK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.350 miliona eura.

U ranijem slučaju, za koji je počelo suđenje na Županijskom sudu u Osijeku, Mamić je optužen s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom. USKOK ih tereti da su Dinamo oštetili za nešto manje od 15,6 eura, a državni proračun za barem 1,6 milijuna eura neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Izvor: Al Jazeera i agencije