Zdravko Mamić ponovno izbačen iz sudnice

Hrvatski nogometni reprezentativac Dejan Lovren u petak je na osječkom Županijskom sudu, u nastavku suđenja Zdravku Mamiću i ostalima, izjavio kako se ne sjeća točno kada je potpisao aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja u slučaju prelaska iz GNK Dinama u neki drugi klub, ali sigurno daleko ranije nego 2009. godine, i to nedugo nakon potpisivanja ugovora o profesionalnom igranju s Dinamom 2007. godine.

To su u Hrvatskom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) ocijenili odstupanjem od iskaza u istrazi 2016. godine.

Tijekom Lovrenova svjedočenja okrivljeni Zdravko Mamić, koji se nakon nedavnoga ranjavanja u sudnici pojavio na štakama, počeo je glasno komentirati dio Lovrenova iskaza, komentirajući da se svjedokom manipulira, kako prenose hrvatski mediji.

Udaljen iz sudnice do kraja dokaznog postupka

“Hoćete krvi moje, džigerice moje!? Sramite se svi koliko vas ima!”, rekao je između ostaloga Mamić, kako prenosi 24 sata.

Predsjednik Sudskog vijeća Darko Krušlin, koji je na početku rasprave upozorio Zdravka Mamića da će biti udaljen iz sudnice ne bude li se pridržavao reda, sukladno upozorenju s posljednje rasprave u srpnju udaljio ga je iz sudnice do okončanja dokaznog postupka.

U nastavku suđenja Mamiću i trojici okrivljenika zamjenik ravnateljice USKOK-a Tonči Petković ustvrdio je kako je svjedok Lovren odstupio od svoga iskaza danog u USKOK-u, u veljači 2016.

Tada je rekao da je aneks potpisao dva – tri mjeseca prije odlaska u francuski Lyon, u siječnju 2010., s kojim je tada sklopio profesionalni ugovor, odnosno da je aneks o podjeli transfera potpisao negdje u rujnu ili listopadu 2009. godine.

Nakom Mamićeva izlaska iz sudnice Lovren je nastavio s davanjem iskaza, u kojem je naveo kako je 2009. godine ponovno potpisao aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja, koji je prvobitno potpisan 2007. godine, samo s izmijenjenim tekstom.

Lovren je, kako prenose mediji, između ostaloga rekao da je aneks potpisala njegova majka, no sudu je sporno kako je to mogla učiniti ako je dobila punomoć tek 11 dana nakon potpisivanja.

Optužbe za izvlačenje milijunskih iznosa

Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su GNK Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna (15,6 milijuna eura), a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna (1,6 milijuna eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

USKOK je u srpnju podignuo drugu optužnicu protiv Zdravka Mamića u kojoj se navodi da je Mamić sa sinom Marijom, bratom Zoranom te Damirom Vrbanovićem, dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz više zemalja za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Strane firme su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Tužiteljstvo tvrdi da je na taj način na štetu GNK Dinamo na račune inozemnih trgovačkih društava ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 18,8 milijuna eura, 500.000 funti i 200.000 dolara, a GNK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.350 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije