Zdravko Mamić otjerao advokate, suđenje prekinuto

Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Suđenje
U maju 2019. optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Mamića i još šest okrivljenih (Arhiva)

Odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je u srijedu da nakon incidenta u sudnici osječkog Županijskog suda u nastavku suđenja Zdravku Mamiću i ostalima, ona i njezin suradnik Čedo Prodanović izlaze iz svih slučajeva u kojima su zastupali članove obitelji Mamić.

Bivši čelnik NK Dinama, koji je ranije otkazao punomoć Sloković i Prodanoviću, izjavio je kako su mu na suđenju uskraćena elementarna i procesna prava u čemu su ga, kako tvrdi, trebali, a nisu zaštitili njegovi odvjetnici.

Naime, jutrošnji nastavak suđenja Zdravku Mamiću, Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru počeo je incidentom u sudnici u kojem je Zdravko Mamić grubim riječima otkazao punomoć Sloković i Prodanoviću, a suđenje je prekinuto.

Suđenje na Županijskom sudu u Osijeku trebalo se nastaviti saslušanjem hrvatskog reprezentativca i nogometaša engleskog Liverpoola Dejana Lovrena i njegovih roditelja.

Nakon svega nekoliko minuta, koliko je trajalo ispitivanje Saše Lovrena, Dejanovog oca, bivši šef Dinama Zdravko Mamić je ustao, bez dopuštenja predsjednika sudskog vijeća Darka Krušlina, prosvjedujući zbog načina na koji tužitelj Tonči Petković postavlja pitanja svjedoku.

Krušlin ga je upozorio da mu je to zadnji put da upada u riječ, a Mamić odgovorio da ga kažnjava koliko hoće. Krušlin ga je potom udaljio s rasprave.

‘Gubite se, sam ću se braniti’

Zdravka Mamića tada su pokušali smiriti njegovi odvjetnici, upozorivši ga da ne može tako razgovarati. Nakon što se otresao na svoju odvjetnicu Jadranku Sloković, a Čedo Prodanović mu još jednom poručio da se ne može tako ponašati, Mamić im se obratio grubim riječima.

“Mogu kako hoću! Moja je koža u pitanju! Gubite se, nećete me više ni braniti. Otkazujem vam punomoć!”, rekao je Mamić, a Prodanović i Sloković su rekli: “Mi otkazujemo punomoć i nećemo pod ovim uvjetima sudjelovati ovdje”, prenose 24 sata.

Mamić je ustrajao u tome da odvjetnicima otkazuje punomoć i da će se braniti sam, a sudac mu je rekao kako to nije moguće.

Odvjetnicima je sudac poručio da imaju dužnost svoga branjenika zastupati još mjesec, na što su oni odgovorili da ga ne mogu braniti protiv njegove volje.

Sudac je rekao da na takav način neće izaći iz sudnice, no onda se u raspravu ponovno uključio Zdravko Mamić.

“Mene ste izbacili na hodnik, a ja otkazujem braniteljima punomoć. Dajte se saberite, ne možete voditi proces bez mene, a ja sam otkazao braniteljima. Nećete znati moj stav ako se to tako nastavi”, rekao je Mamić.

Sudac je pozvao nazočne da napuste raspravnu dvoranu, a Mamiću je rečeno da ima rok od osam dana da pronađe novog branitelja.

Upozoren i na saslušanju Luke Modrića

Na ročištu u utorak svjedočio je Luka Modrić, a sudac je Zdravka Mamića i tijekom tog saslušanja upozorio da će biti kažnjen jer je bez dozvole upadao u riječ.

Zdravka Mamića Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u prvoj potvrđenoj optužnici tereti kako je, izvlačeći novac iz Dinama, nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna (6,92 milijuna eura), a njegov brat Zoran 38,1 milijun kuna (5,07 milijuna eura), zbog čega je USKOK predložio oduzimanje nepripadne imovinske koristi.

Okrivljenike USKOK tereti zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, poticanja na to kazneno djelo, davanja i primanja mita, zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u tom kaznenom djelu.

Osim ovog slučaja, koji je u travnju prošle godine premješten u Osijek zbog Mamićevih poznanstava s troje zagrebačkih sudaca, USKOK je pokrenuo još tri istrage zbog izvlačenja novca iz Dinama, a Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.

USKOK sumnja kako je u svim slučajevima iz Dinama izvučeno više od 280 milijuna kuna (37,4 milijuna eura).

Izvor: Al Jazeera i agencije