Zbrka s podacima o epidemiji u SAD-u‚ COVID-19 politiziran

Neki su zvaničnici optuženi da 'namještaju' brojeve u saopćenjima da bi njihove države izgledale bolje i da bi opravdali popuštanje ili ukidanje zabrana uvedenih tokom epidemije (EPA)

Federalne članice Sjedinjenih Američkih Država izvještavaju na različite načine o testiranju na korona virus i stopi zaraze, što vodi do konfuzije u javnosti i zbrke oko toga šta saopćeni brojevi uopće znače.

Negdje čak ima i višednevnih prekida u saopćavanju podataka iz zdravstvenih službi zbog čega se državne vlasti pitaju da li bi trebalo da popuste ili pooštre ograničenja, prenosi Beta agenciju AP.

Drugdje su zvaničnici optuženi da “namještaju” brojeve u saopštenjima da bi njihove države izgledale bolje i da bi opravdali popuštanje ili ukidanje zabrana uvedenih tokom epidemije.

Tokom epidemije u Sjedinjenim Američkim Državama stalna tema je nedovoljno upravljanje s federalnog vrha. Čak je i zvanična organizacija za zaštitu javnog zdravlja – Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), objedinjavala podatke o testovima koji mjere različite stvari.

Takve greške čine saopćenja CDC-a o tome koliko je Amerikanaca inficirano “nemogućim da se objasne”, stvarajući pogrešnu sliku za odlučivanje na osnovu podataka – rekao je direktor Instituta Univerziteta Harvard za javno zdravstvo Ashish Jha.

“Osnovna obaveza zdravstvenih službi i CDC-a je da osiguraju da tačnost informacija koje iznose. A ako ih ne mogu dobiti, onda da ih uopće ne prikazuju”, rekao je Jha i dodao da su “neispravni podaci mnogo, mnogo gori nego kada nema podataka”.

Kombiniranje testova

Zvaničnici CDC-a u više saveznih država SAD-a su priznali da su kombinirali rezultate testova koji detektiraju aktivne slučajeve na samom početku infekcije, s testovima na antitijela kojima se provjerava da li je neko ranije bio izložen virusu.

Ti rezultati bi trebalo da se objavljuju odvojeno, kažu stručnjaci za javno zdravstvo. Time bi se omogućilo praćenje kod koliko ljudi je infekcija aktivna, a koliko ih je bilo inficirano ranije, te kako se ti brojevi vremenom mijenjaju, presudni su za vođenje politike javnog zdravlja i sve druge oblasti zavisne od toga.

Miješanje rezultata otežava i razumijevanje načina na koji se virus širi. Može nastati lažan utisak da opada stopa testiranih pozitivno.

CDC je u petak rekao agenciji AP da je problem počeo prije nekoliko sedmica kada je ta služba počela prikupljanje podataka iz država koristeći elektronski sistem izvještavanja, razvijen za druge bolesti.

U to vrijeme su skoro svi rezultati laboratorijskih analiza bili o testiranju na prisustvo virusa. Ali narednih sedmica povećan je broj testova na antitijela i zvaničnici CDC-a su shvatili da se sve veći broj rezultata miješa s testovima na virus, rekao je doktor Daniel Pollock iz CDC-a.

Pollock je rekao da zvaničnici rade na razdvajanju tih podataka, ali to je komplicirano i može potrajati još sedmicu ili dvije. Priznao je da je trebalo da CDC to počne da rješava prije bar tri sedmice.

Mješavina rezultata

Agencija AP je utvrdila da bar devet saveznih država ima slične mješavine rezultata ili su to ranije radile. Među njima je i Arizona, čiji je guverner Doug Ducey na grafikonu prikazao opadajuću stopu pozitivnih testova početkom ovog mjeseca i najavio da bi berbernice, frizerski i kozmetički saloni i restorani mogli ponovo da se otvore.

Ducey međutim tokom televizijske konferencije za novinare nije rekao da su brojevi koje je prikazao, kombinacija dijagnostičkih testova i testova na antitijela. Po objavljenim zvaničnim podacima Arizone, opada broj pozitivnih rezultati na dijagnostičkim testovima, ali taj pad izgleda veći i brži jer su mu dodati rezultati testova na antitijela.

Neke su države samo nakratko objedinile rezultate i kažu da to nije bilo namjerno. Delaware je rekao da je sa izvještavanja o testovima na antitijela “pomjerio fokus” na testove prisustva virusa, jer su oni postali dostupni poslije prvobitne nestašice.

Main, Texas, Vermont i Virginia kažu da su prestali da objedinjuju raznorodne rezultate, Georgia radi na rješavanju tog problema, ali u Mississippiju i Pennsylvaniji, ta praksa se nastavlja.

U Georgiji su testovi na antitijela bili gotovo 14 posto od ukupnog broja, dok su u Mississippiju zvaničnici rekli da ih je samo gotovo tri procenta.

Nije jasno u kojoj mjeri tako raznorodni postupci zamućuju cjelovitu sliku o stanju u SAD-u, a odgovor na to nema ni CDC.

Zastarjeli sistemi

Jennifer Nuzzo iz Centra Johns Hopkins za zdravstveno osiguranje, rekla je da su mnogi problemi mogli nastati uslijed komplicirane primjene sistema za nadzor bolesti usred haosa pandemije. Zdravstvenim vlastima često nedostaje tehnologija i oslanjaju se na papirne obrasce i druge zastarjele sisteme.

Zvaničnici države Main zato kažu da ne mogu objavljivati ukupne podatke o broju testova češće nego jednom sedmično, jer se podaci moraju prikupljati iz niza laboratorija koje obavljaju testove.

Država Rhode Island je prestala da ažurira određene podatke dok ne pređe na savremeniji kompjuterski sistem. Ali taj prelazak se obavlja baš kada je ta država počela da ublažava zabranu izlaska napolje i ima za 14 dana jednu od najviših stopa infekcija po glavi stanovnika.

Neke savezne države su otežale čak i razumijevanje kretanja broja oboljelih i umrlih. Iowa je ranije svakodnevno objavljivala broj novih pozitivnih slučajeva i broj umrlih, ali je prestala pošto je guvernerka zatražila ponovno pokretanje privrede. Sada je na web stranici te države naveden samo zbir – oboljelih i umrlih, zajedno. A oni koji žele da to razdvoje moraju sami da istraže i izračunaju.

Politizacija pandemije

Guverner Kansasa je imao svakodnevne brifinge za medije o pozitivnim rezultatima testova i broju umrlih, ali je to prestao da radi početkom maja, kada je započeo pritisak za ponovno otvaranje privrede.

Dok u Georgiji, jednoj od prvih država koja je ublažila ograničenja, prikazuju kako broj slučajeva glatko pada, iako tako zaista nije, druge države ne daju informacije o tome kakvo je stanje u određenim sektorima.

Tako u Nebraski zvaničnici odbijaju da potvrde koliko slučajeva infekcije ima u fabrikama za obradu i pakovanje mesa, što su u nekoliko država žarišta korona virusa.

Zato Jennifer Nuzzo iz Centra Johns Hopkins za zdravstveno osiguranje, kaže da je COVID-19 politiziran pod pritiskom vlasti da podaci njihovih država izgledaju dobro.

“Može biti primamljivo da se manipulira brojevima kako bi stanje izgledalo ljepše nego što stvarno jeste”, rekla je ona. “Ali to se može samo na kratak rok jer mrtvi se ne mogu sakriti”.

Izvor: Agencije