Zbrka među bh. sigurnosnim službama o dolasku Kozaka

Sigurnosne službe u Bosni i Hercegovini su provele opsežnu istragu o boravku većeg broja Rusa u ovoj zemlji.

Istraga je pokrenuta nakon medijskih navoda da su u pitanju ruski specijalci.

Poslije mnogo oprečnih informacija, zaključak je kako su u pitanju umjetnici koji će sudjelovati u obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Njih 123 došlo je iz Rusije, a jedna osoba stigla je iz Ukrajine.

Grupu Kozaka iz Rusije, novinari su zatekli u obilasku Banjaluke. Došli su, kažu, na poziv Ministarstva prosvjete i kulture i ima ih ukupno tridesetak.

”Sve što znamo je da smo došli zbog folklornih dešavanja, koja predstoje u narednim danima. Došli smo da još jednom naglasimo bratske odnose Srba i Rusa i naročito Kozaka, koji su mnogo postradali u Prvom svjetskom ratu o čemu se dovoljno ne zna. Došli smo na festival povodom obilježavanja početka Prvog svjetskog rata”, kaže Nikolaj Djakonov.

Ko su, zbog čega su u Bosni i Hercegovini i ko ih je doveo – tim su se pitanjem danas bavile sigurnosne službe.

Različite informacije

Najprije su mediji objavili da je 148 ruskih specijalaca u zemlju ušlo preko prelaza Rača 28. septembra. U reagovanju na tu vijest, različite službe davale su različite informacije.

MUP Republike Srpske demantovao je navode da je riječ o specijalcima.

U saopštenju su naveli da se radi o umjetnicima iz Rusije. Ministarstvo prosvjete i kulture, koje organizuje manifestaciju u Banjaluci, iznijelo je informaciju da iz Rusije očekuje svega desetak učesnika.

Granična policija u svom saopštenju navodi da je u BiH stiglo 144 državljana Rusije. Među njima ima žena i muškaraca različite starosti. Nisu nosili uniforme i vojna obilježja.

Služba za poslove sa strancima objavila je da je u BiH od 26. do 30. septembra ušlo 124 državljana Ruske Federacije.

Naknadna identifikacija

Ušli su legalno bez viza i smješteni su u hotelima u Laktašima. Ipak, provjeravali su zašto su tu. Konačan odgovor daju u toj Službi.

”Na tu priredbu su došli i predstavnici, državljani Ruske Federacije, njih 123 i jedan državljanin Ukrajine. Bili su smješteni u Laktašima, u tri objekta. Jednostavno, ti ljudi nisu bili identifikovani kod nas. Poslije smo izvršili identifikaciju tih lica, njihovu legitimaciju, ko su šta su, saznali smo njihovo porijeklo, sve i smatramo da nema tu nikakve panike niti dezinformacije da su to neki specijalci”, kaže Izet Nizam iz Službe za poslove sa stranicma.

Kako je do dezinformacija došlo, u Službi za strance ne znaju. Ne znaju također da na Palama u blizini Sarajeva boravi još dvadesetak Rusa, o čemu su mediji također javljali.

Navode da su im takve informacije demantovali u MUP-u Republike Srpske.
Izvor: Al Jazeera