Žbogar: Smanjiti broj migranata s Kosova

Velika ilegalna migracija je problem za viznu liberalizaciju, navodi Žbogar (AFP)

Šef Ureda Evropske unije na Kosovu i specijalni predstavnik EU-a za Kosovo, Samuel Žbogar izjavio je da je zbog procesa vizne liberalizacije potrebno smanjiti broj migranata s Kosova u zemljama Evropske unije.

Žbogar je na sastanku s članovima Komisije za evropske integracije Skupštine Kosova zatražio da kosovske institucije podnesu izvještaj u vezi migracije stanovništva u zemlje Šengenske zone, koji će analizirati Evropska unija, prenosi Anadolija.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Žbogar je ocijenio da činjenica da sve zemlje EU-a nisu priznale Kosovo, ne predstavlja problem za liberalizaciju viza, koliko problem velike ilegalne migracije krajem prošle i početkom ove godine.

Brojne prepreke

“Ima puno razloga, a ne samo jedna prepreka, što još nije došlo do liberalizacije viza. Ja ne smatram da pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo igraju ulogu u ovom procesu. One nisu smetnja za Kosovo da dobije viznu liberalizaciju. Možda bi trebalo sagledati i tešku ekonomsku situaciju u Evropi i veliki pritisak ilegalne migracije iz zemalja van Evrope, te da je ono što mijenja raspoloženje zemalja EU-a. Međutim, mi moramo da pratimo određeni proces, kao što je to bio slučaj i sa drugim zemljama, koje sada imaju viznu liberalizaciju”, kazao je on.

Predstavnik Evropske unije na Kosovu je naveo i da će dokument za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Kosova biti završen u aprilu ove godine te da će nakon što bude preveden na sve jezike EU-a, uslijediti potpisivanje tokom ljeta.

Dodao je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupiti na snagu početkom 2016. godine, te da je SSP rezultat saradnje Kosova i EU-a.

Kosovo je jedina zemlja u regiji koja nema viznu liberalizaciju i SSP sa Evropskom unijom.

Izvor: Agencije