Žbogar: Bez garancija da će Skoplje u junu otvoriti pregovore sa EU

Samuel Žbogar je podsjetio da EU očekuju novi izbori, formiranje nove komisije i izbor novog predsjednika Vijeća. (EPA)

Izaslanik Evropske unije za Severnu Makedoniju Samuel Žbogar izjavio je da nema garancija da će ta država u junu ove godine dobiti datum za početak pregovora o priključenju, a kao jedan od razloga, naveo je činjenicu da se Unija suočila sa mnogim spoljnim i unutrašnjim izazovima.

Žbogar je na radnom sastanku sa ambasadorima u Skoplju, povodom Dana Evrope, podsetio da EU očekuju novi izbori, formiranje nove komisije i izbor novog predsednika Saveta, koji će morati da bude uspostavljen do kraja godine, makedonska TV1.

S druge strane, rekao je da je Severnoj Makedoniji potrebno jedinstvo političara.

“Danas ne mogu da kažem da ćete u junu dobiti datum za pregovore jer je to odluka država članica. Nakon nekoliko izbornih ciklusa u poslednjih nekoliko godina koji su podelili zemlju, vreme je da političari i političke stranke ostavljaju podele na stranu, bilo da su ideološke ili etničke… Vreme je da se pokaže jedinstvo i da se intenziviraju napori, da se prvo započnu pregovori, a zatim da se krene napred u pregovore. To su potvrdile sve stranke, a to očekuju od vas i građana”, rekao je Žbogar, preneli su makedonski mediji.

Pendarovski: Glavni cilj članstvo u EU i NATO

Uprkos ne tako optimističnim porukama, očekivanje da će Savet EU u junu dati zeleno svetlo ostaje.

Novoizabrani predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski obećao je da će se posvetiti glavnom cilju – članstvu u EU i NATO-u.

“Očekujemo da ćemo sledećeg meseca čuti dobre vesti iz glavnog grada Evrope, Brisela. Ne sumnjam da ćete se svi zalagati da podržite naš cilj i da konačno ispunite naš san nakon što dugo čekamo u tranzicionom tunelu. Moj glavni cilj kao predsednika u narednih pet godina će biti pokušaj sa svima – sa ovom vladom, kao i sa svakom budućom vladom da ispunimo cilj članstva u EU i NATO-u. Ali pre svega želim da budem ujedinitelj nacije, koja je u prošlosti bila tako podeljena”, rekao je Pendarovski.

Severnomakedonski vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani, koji je organizovao doručak sa ambasadorima povodom dana EU, rekao je da će zemlja nastaviti da sprovodi reforme.

U međuvremenu, Izveštaj EK o napretku i sporazum o Zakonu o javnom tužilaštvu su jedan od uslova.

Izvor: Agencije