Zbog zaraze korona virusom preminuo još jedan Francuz

Južna Koreja izvijestila je o 169 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 1.146 (EPA)

Druga osoba koja je zaražena korona virusom preminula je u Francuskoj, objavile su zdravstvene vlasti te zemlje, prenose agencije.

Zdravstveni zvaničnik Jerome Salomon u televizijskom je obraćanju kazao kako je 60-godišnji Francuz bio u vrlo teškom stanju kad je testiran u bolnici Pitie-Salpetriere u Parizu.

“Na nesreću preminuo je tokom noći”, kazao je Salomon.

Preminuli muškarac jedan je od tri nova slučaja u Francuskoj čime je broj ukupno zaraženih u toj zemlji porastao na 17.

U Njemačkoj su u srijedu potvrđena dva nova slučaja zaraze korona virusom, od kojih se mladić (25) dovodi u vezu s s izbijanjem zaraze u Italiji jer je bio u Milanu, a drugi je bio u kontaktu s osobom koja je bila u Kini. Taj muškarac (47) u Sjevernoj Rajni Westfaliji u kritičnom je stanju, prenijeli su bolnički izvori.

I djeca među oboljelima u Italiji

Na sjeveru Italije je u srijedu potvrđeno novih 30 slučajeva zaraze i prvi su put zaražena i djeca.

U Lombardiji, od ukupno 259 zaraženih, četvero su djeca među kojima i jedna četverogodišnjakinja.

U susjednom Venetu 58 je slučajeva zaraze. U toj pokrajini do sada je preminulo ukupno 11 osoba i radilo se o starijim osobama koje su patile i od drugih bolesti.

U Italiji je ukupni broj zaraženih dosegnuo 350.

Broj zaraženih u Kini stagnira

Na području Kine potvrđeno je 406 novih slučajeva zaraženih korona virusom, manje nego prethodnoga dana, kada je broj zaraženih porastao za 508, dok je u Južnoj Koreji broj zaraženih znatno porastao.

Kineska Nacionalna komisija za zdravstvo objavila je i da je u utorak od korona virusa umrlo 52 ljudi, manje u odnosu na 71 smrtni slučaj dan prije, prenosi Hina. 

Ukupan broj zaraženih porastao je na 78.064, a umrlih na 2.715. Pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 401 novi slučaj zaraze, što je manje u odnosu na 499 slučajeva dan prije.

U Iranu 19 osoba je preminulo, a 139 osoba je zaraženo koronavirusom, objavio je u srijedu glasnogovornik ministarstva te zemlje.

Iran ima najveći broj preminulih osoba izvan Kine gdje se virus i pojavio krajem 2019. 

Virus se širi svijetom

Kuvajtsko ministarstvo zdravlja objavilo je u srijedu da je broj potvrđenih slučajeva zaraze u toj zemlji porastao na 18 nakon što je otkriveno šest novih i radi se o državljanima Kuvajta koji su putovali u Iran.

Gotovo sve zemlje koje graniče s Iranom tokom vikenda ili su zatvorile granicu prema toj zemlji ili uvele putne restrikcije.

Tajland je u srijedu objavio da su dijagnosticirana tri nova slučaja, pa je sada ukupni broj zaraženih u toj zemlji porastao na 40.

Južna Koreja objavila je da je u srijedu evidentirano novih 284 slučajeva koronavirusa među kojima je i američki vojnik stacioniran u blizini grada Daegua, epicentra zaraze u toj zemlji.

U Južnoj Koreji sada je ukupno 1.261 zaražena osoba.  

Prema podacima Reutersa, virus se iz Kine proširio na tridesetak zemalja svijeta, pri čemu je zabilježeno 40-ak smrtnih slučajeva.

Izvor: Agencije