Zbog Zakona o koncesijama prosvjedi duž hrvatske obale

Pokret otoka, Prosvjed
Inicijativa 'Pokret otoka' traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje (Pokret otoka/Facebook)

Pod parolom “Zatrubi za otoke i obalu, nek’ nas čuju i u Zagrebu” u nedjelju se duž Jadranske obale u Hrvatskoj održao prosvjed inicijative “Pokret otoka”, platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, kojom se želi upozoriti na neprihvatljivost odredbi i procedure donošenja Zakona o koncesijama, u sklopu akcije “Čujete li svoje otoke, svoju obalu?”.  

Inicijativa “Pokret otoka” traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.

“U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti”, navode u inicijativi te naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva, kako prenosi Hina.

Najavljen prosvjed u Zagrebu

“Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju”, ističu.

U nedjelju prijepodne skupovi upozorenja organizirani su u Malom Lošinju, na Braču i na Hvaru, u Makarskoj, u Trogiru, Splitu, Dubrovniku, na Cresu, Silbi, Korčuli te na Šolti i na Prviću.

Inicijativa “Pokret otoka” najavila je za ponedjeljak prosvjednu akciju na Markovom trgu u  Zagrebu te pozvala sve otočane u Zagrebu, ali i sve ostale koji ovo ljeto planiraju odlazak na more, da im se pridruže.

U poslijepodnevnim satima se hrvatski ministar financija Zdravko Marić osvrnuo na prosvjede otočana te dao je izjavu vezano uz Zakon o koncesijama, prenose hrvatski mediji, rekavši da je on usklađen s direktivama EU.

“Zakon je krovni zakon koji definira postupke dodjele koncesija te brojne procedure koje je potrebno ispuniti. Pojedini sektori će se regulirati zakonima i podzakonskim aktima. Njegov prvi ‘draft’ izrađen je krajem 2015. i pokrenuti su prvi procesi javne rasprave koja je provedena u ožujku i veljači 2016.”, kazao je Marić, kako prenosi Dnevnik.hr.

Prvo čitanje, rekao je Marić, provedeno je u veljači, a u Saboru ga je podržalo 117 zastupnika te je upućen u drugo čitanje.

“Potom smo ga prilagodili i sada je podignuo jako puno prašine. Komentare koje smo čuli se više odnosi na Zakon o pomorskim dobrima nego o koncesijama”, kazao je Marić.

Marić: Visoka razina usuglašenosti

Marić je dodao kako nema potrebe za novom javnom raspravom te istaknuo kako je zakon postignuo visoku razinu usuglašenosti.

“Ovaj zakon dodatno štiti interese onih koji izdaju koncesije. Jedna od važnih izmjena je jačanje nadzornih funkcija. Po njemu ugovor u koncesiji postaje upravni ugovor i ima veću snagu”, kazao je Marić i dodao kako se zakonom čini iskorak u olakšavanju poslovanju i privlačenju institucija.

Ministar financija poručio je da Povjerenstvo za dodjelu koncesija čine renomirani stručnjaci te da je ovo već treći put da zakon prolazi proceduru, a da se sada prvi puta može vidjeti nekakvo nezadovoljstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije