Zbog zagađenja Peking zatvorio 103 tvornice

Kvalitet zraka u Pekingu u zadnje dvije sedmice konstantno je veoma nezdrav i opasan (Getty Images)

Peking je privremeno zatvorio 103 tvornice koje su veliki zagađivači, a sa cesta je maknuo 30 posto Vladinih vozila, ne bi li tako stao ukraj velikoj zagađenosti zraka, objavili su u utorak državni mediji, ali je zrak iznad glavnog kineskog grada i dalje opasan.

Kvalitet zraka u Pekingu u zadnje dvije sedmice konstantno je “veoma nezdrav” i “opasan”, a u utorak je došao do 517 podioka na indeksu Američke ambasade u Pekingu. Ta brojka označava nivo koji se opisuje kao “ne može se ni izmjeriti”.

Avioni ne lete, građani u kućama

Zagađenost zraka u Pekingu redovno prelazi 500 na indeksu koji mjeri čestice promjera 2,5 mikrometara u zraku. Opasno je sve iznad 300, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dnevni nivo ne bi trebao preći 20.

Početkom januara zagađenost je dostigla rekordan nivo, 30 do 45 puta viši od prihvatljivog, a cijeli je grad zavijen u debeli otrovni oblak zbog kojeg avioni nisu letjeli, a ljudi nisu smjeli izlaziti.

Državna novinska agencija Xinhua objavila je da su gradske vlasti u Pekingu u utorak održale hitan sastanak “zbog vanrednog stanja i potrebe za obuzdavanjem teške zagađenosti zraka”.

Izvor: Agencije