Zbog zadnjih riječi nova potraga za avionom

Ured za civilnu avijaciju Malezije je saopćio da su posljednje riječi iz kokpita nestalog aviona bile standardne (AP)

Potraga za malezijskim avionom, nestalim prije gotovo četiri sedmice, nastavljena je jutros, dok su malezijske vlasti poručile da su zadnje riječi iz pilotske kabine bile: „Laku noć, malezijski tri sedam nula“, a ne kako su prije tvrdile: „Sve je uredu, laku noć.“

Devet brodova i 10 aviona nastavili su potragu za olupinom aviona MH370, nadajući se da će pronaći nešto više od ribarskih predmeta i sličnih dosad pronađenih ostataka.

“Potraga se nastavlja. Imamo blizu 200 pilota u zraku u svakom trenutku… Lete u potrazi za krhotinama. To je vrlo težak zadatak“, kazao je australski ministar odbrane David Johnston.

Malezijski premijer Najib Razak otputovat će u srijedu u Perth kako bi pratio operaciju iz prve ruke.

Vrijeme istječe, jer će signal koji šalje crna kutija nestalog aviona zamrijeti otprilike 30 dana nakon pada zbog ograničenog trajanja baterije, što bi istražiteljima dodatno otežalo zadatak.

U međuvremenu su malezijske vlasti promijenile svoj iskaz, pa je Ured za civilnu avijaciju saopćio da su posljednje riječi iz kokpita nestalog aviona bile standardne “Laku noć, malezijski tri sedam nula”, dok je prije tvrdio da su bile manje službene „Sve je u redu, laku noć“.

Korekcija posljednje poruke

“Laku noć, malezijski tri sedam nula” više je službena, standardna odjava iz kokpita nestalog Boeinga 777, koji je upravo napuštao malezijski zračni prostor na putu iz Kuala Lumpura u Peking.

Do te korekcije posljednje poruke došlo je gotovo četiri sedmice nakon što je avion MH370 sa 227 putnika i 12 članova posade nestao i nakon što su se malezijske vlasti našle pod salvom kritika, posebno iz Kine, zbog lošeg upravljanja potragom i prešućivanja informacija.

Malezijski Ured za civilnu avijaciju saopćio je, također, da se i dalje provodi “forenzička istraga”, kako bi se utvrdilo je li posljednje riječi iz kokpita izgovorio pilot ili kopilot.

Iz Malaysia Airlinesa prije su kazali da vjeruju da je te riječi izgovorio kopilot.

Nakon tih posljednjih riječi avion je skrenuo s rute za Peking i uputio se preko Malezije prema Indijskom oceanu.

Mukotrpnom analizom radarskih podataka i ograničenih satelitskih informacija potraga je usmjerena na golemo, negostoljubivo područje južnog Indijskog okeana, zapadno od australskog grada Pertha, ali zasad nije dala rezultata.

Izvor: Agencije