Oglasi

Zbog virusa se dovodi u pitanje opstanak Evropske unije

Apsolutno se moramo zajedno pripremiti za izlazak iz krize i oporavak, rekla je francuska državna sekretarka za evropske poslove Amelie de Montchalin.
Amelie de Montchalin.m kaže da se sada razmatra šta uraditi u periodu nakon krizeEPA

Evropska unija će se suočiti s pitanjem opstanka ukoliko iz krize s korona virusom ne izađe ujedinjena, izjavila je francuska državna sekretarka za evropske poslove Amelie de Montchalin.

"Apsolutno se moramo zajedno pripremiti za izlazak iz krize i oporavak, pripremiti se za period nakon krize i moramo pokazati da smo efikasni zato što ćemo biti zajedno", rekla je ona, prenosi Beta.

Bivši predsjednik Evropske komisije Jacques Delors upozorio je ranije da bi izostanak solidarnosti bio smrtna opasnost po EU.

"Danas se održavamo zajedno zahvaljujući solidarnosti", kazala je Montchalin i podsjetila na mjere koje je EU usvojila za borbu protiv zdravstvene krize i posljedica po privredu.

"Evropska centralna banka [ECB] je pokrenula program od 750 milijardi eura podrške zemljama, što je bez presedana. Ukinuli smo pravila Pakta za stabilnost o deficitu, što je bez presedana", precizirala je ona i podsjetila na plan od 40 milijardi eura Evropske komisije.

'Evropa od akcije i solidarnosti'

Montchalin je rekla da se sada razmatra šta uraditi u periodu nakon krize.

"Ne možemo se izuzeti od te solidarnosti... Ako neki misle da se mogu izuzeti, to će imati velike posljedice po evropski projekat", dodala je.

"Naša Evropa je Evropa od akcije, solidarnosti. Ako neki to ne žele, postavlja se pitanje o njihovom mjestu, o onome šta 27 zemalja treba još uraditi, a to je onda fundamentalno, egzistencijalno pitanje", upozorila je francuska zvaničnica.

Lideri EU-a su se dogovorili u četvrtak, pod pritiskom Italije, koja je u najtežem stanju zbog pandemije korona virusa, da kroz 15 dana razmotre snažnije mjere za suočavanje s najavljenom recesijom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.