Zbog Trumpovih skandala padaju cijene dionica

Industrijski indeks Dow Jones potonuo je za dodatnih 900 poena (AP)

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer ulagače zabrinjava neizvjesnost u Washingtonu nakon niza skandala predsjednika Donalda Trumpa zbog čega je porezna reforma pala u drugi plan.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,4 posto, a za toliko je pao i S&P 500. Nasdaq indeks skliznuo je 0,6 posto.

U srijedu su ti indeksi potonuli više od 1,7 posto, najviše od rujna prošle godine, što je bila posljedica redanja političkih skandala u Washingtonu.

Nakon medijskih napisa da je Trump zatražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna i otkrića da je Trump ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu odao povjerljive informacije, oporba i neki republikanci zatražili su neovisnu istragu o mogućoj vezi između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije. Zaredali su i pozivi za opoziv predsjednika zbog uplitanja u istragu.

Ministarstvo pravosuđa imenovalo je u međuvremenu bivšeg direktora FBI-ja Roberta Muellera posebnim tužiteljem u istrazi o, kako je to formuliralo, naporima ruske vlade da utječe na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja.

Trump: Lov na vještice

Trump je to nazvao “najvećim lovom na vještice protiv jednog političara u američkoj povijesti”, no to je imenovanje ponešto umirilo ulagače na burzama, pa su u posljednja dva dana tjedna indeksi nadoknadili dio gubitaka.

Međutim, u fokusu ulagača i dalje će biti politička scena u Washingtonu jer su zbog tih skandala planovi Trumpove vlade o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, koji su mjesecima podržavali rast cijena dionica, pali u drugi plan.

“Pred nama su dva dana vikenda i imamo vremena da sjednemo i promislimo kako bi se ova situacija mogla razviti”, kaže Paul Nolte, direktor u tvrtki Kingsview Asset Management.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je jedan posto, a pariški CAC 1,5 posto. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,5 posto.

A na tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,5 posto, što je njegov prvi pad nakon četiri tjedna rasta.

Izvor: Agencije