Zbog trovanja ugljenmonoksidom u Kini umrlo 16 rudara

Standardi sigurnosti posljednjih su se godina poboljšali, no nesreće se nastavljaju (EPA)

Šesnaest osoba umrlo je usljed trovanja ugljenmonoksidom u rudniku uglja u južnozapadnom kineskom gradu Chongqing, saopćile su kineske vlasti.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na AP, prije tragedije u rudniku je ostalo zarobljeno 17 rudara, koji su kasnije izbavljeni odatle, ali njih 16 više nije davalo znake života, dok je jedini preživjeli prebačen u bolnicu.

Chongqing je veliki grad koji je dom za više od 30 miliona ljudi, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Kina je najveći svjetski proizvođač i potrošač uglja, a njeni su rudnici nekad smatrani jednim od najopasnijih na svijetu.

Stotine smrtnosnih nesreća u 2019.

Standardi sigurnosti posljednjih su se godina poboljšali, no nesreće se nastavljaju. U kineskim rudnicima uglja zabilježeno je 170 smrtonosnih nesreća koje su dovele do 316 smrtnih slučajeva u 2019. godini, stoji u službenom glasniku komunističke partije People's Daily.

Hongkonški regulator radničkih prava China Labor Bulletin saopćio je da je sve veći broj nesreća u rudnicima uglja u Kini posljedica nakupljanja plinova te da je “prošle godine iznosio 37,3 posto ukupnog broja svih smrtnih slučajeva u rudnicima uglja u Kini”.

Regulator je za nesreće okrivio vlasnike rudnika koji smanjuju troškove kako bi uštedjeli novac te je dodao kako većini regulator još uvijek nedostaje snage za provođenja sigurnosnih standarda.

Izvor: Agencije