Zbog Stracheove afere, Kurz raspustio austrijsku vladu

Austrijski mediji javili su i da je Kurz bio izložen velikom međunarodnom pritisku da prekine koaliciju sa Slobodarskom partijom (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, lider Austrijske narodne stranke (OVP) je zbog skandala u koji je upleten koalicioni partner Slobodarska stranka Austrije (FPO) raspustio vladu, te najavio da će se novi izbori održati u „najkraćem mogućem roku“.

Austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache podno je ostavku ranije u subotu nakon objave tajno snimljenog video snimka koji pokazuje da je navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Kurz je na konferenciji za štampu koja je bila najavljivana za posle podne, pa nekoliko puta odlagana, rekao da je posle svega imao više mogućnosti, ali se odlučio da predloži predsedniku da raspiše prevremene izbore.

“Mogao sam lako da se održim na vlasti promenom ljudi u vladi i činjenjem kao da ništa nije bilo ili da izvršim leteću promenu uvodeći Socijaldemokratsku partiju (SPO) i da ponovo dobijemo isti zastoj u funkcionisanju vlade, a što sam kritikovao godinama i što ne treba našoj zemlji. Meni lično to ne bi bio ispravan put, jer sam ušao u politiku ne da zauzimam neku funkciju, već da učinim nešto za zemlju i građane”, objasnio je Kurz.

Kazao je da je njegov cilj da radi za Austriju, da je svojim pristupom i krusom promeni, uz podršku većine građana, ali bez incidenata i skandala.

‘Prekipelo’ poslije dvije godine uzdržavanja

“Verujem da to trenutno nije moguće ni sa kim. FPO to ne može, SPO ne deli moj pristup, a male partije su premale da budu podrška. Zato sam danas predsedniku predložio raspisivanje prevremenih izbora u najskorijem roku”, rekao je Kurz.

Rekao je i da je bio svestan da će put sa FPO kao partnerom izazvati brojna protivljenja, ali i da je tada to bila jedina stranka spremna na saradnju.

Dodao je i da je u prethodne dve godine morao mnogo da se uzdržava, navodeći incidente poput onih sa ksenofobičnim pesmama, desničarskim grupacijama i stalnim pojedinačnim ispadima članova FPO.

“Iako se nisam uvek javno izjašnjavao, bilo je situacija u kojima  mi je to teško padalo, ali u duhu saradnje nisam reagovao raskidanjem koalicije”, objasnio je on.

Posle objavljenog videa, međutim, kako je rekao, “prekipelo je”.

Strache je još ranije u subotu ponudio ostavku kako bi spriječio raspad koalicione vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Stracheova Slobodarska stranka, ali bez rezultata.

FPO ne da ministra policije

Austrijski mediji preneli su ranije da FPO nije bila spremna da „žrtvuje“ ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla, što je očigledno bio uslov kancelara Sebastiana Kurza za nastavak saradnje sa FPO, ali pod rukovodstvom Norberta Hofera.

Narodna partija (OVP) kancelara Kurza tražila je od FPO da joj preda njen nekadašnji ključni resor Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Austrijski mediji preneli su i da je Kurz bio izložen velikom međunarodnom pritisku da prekine koaliciju sa Slobodarskom partijom, te da je tokom dana imao brojne telefonske razgovore, ne samo sa austrijskim političarima, već i sa kolegama iz inostranstva.

Tako se navodi da ga je nazvala nova šefica nemačke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer koja mu je savetovala da raskine koaliciju.

Strache i Gudenus upali u novinarsku zamku

Sporni snimak koji je srušio austrijsku vladu napravljen je 24. jula 2017. godine na Ibici.

Na njemu se vide Strache i potpredsednik stranke Johann Gudenus kako sede i razgovaraju s navodnom nećakom ruskog miliajrdera koja tvrdi da želi da kupi udeo u visokotiražnom bečkom dnevniku Kronen Zeitung.

Pod naslovom “Može li se kupiti austrijski vicekancelar”, snimak je objavio nemački magazin Der Spiegel, čiji je tim, zajedno sa ekipom Sueddeutsche Zeitunga, istraživao nedeljama šta se dešavalo pomenute večeri na Ibici.

Strache i Gudenus su upali u “istraživačku zamku“, koja im je postavljena u obliku navodne nećake ruskog milijardera koja je tvrdila da on želi da investira 250 miliona evra u Austriji, i to ne preko banke i legalno, što je njen pratilac u više navrata rekao na snimku.

Izvor: Agencije