Zbog štednje, Grčka gasi državni RTV servis

Zbog mjera štednje u Grčkoj, Vlada gasi državnu radio-televiziju ERT. Ova odluka stupa na snagu u utorak u ponoć po lokalnom vremenu.

Blizu 2.800 zaposlenih bit će privremeno suspendirano sve dok kompanija ponovo ne počne raditi, kako najavljuju iz Vlade. Za sada nije jasno koliko dugo će ova odluka biti na snazi.

“Ono što je žalosno jeste da sam ja taj koji je donio odluku o osnivanju ERT-a i žao mi je što ćemo sad za njim moći samo žaliti. Ova odluka je protuustavna jer ne postoji slučaj hitne i nepredvidive situacije u kojoj bi predsjednik države donio ovakvu odluku, kojeg je Vlada sada kompromitirala dajući mu da to potpiše”, kaže Apostolos Kaklamanis, bivši predsjednik Parlamenta.


Nikos Tsimpidas uživo iz Atine

‘Gase glas grčkog naroda’

Koalicione stranke Pasok i Dimar protive se ovoj odluci. Radnici su se zatvorili u zgradu i ne žele izaći.

Aleksis Tsipras, lider opozicione stranke Syriza, kaže: „Ovo je puč, puč koji se ne pogađa samo radnike ERT-a, nego grčki narod u cjelini, koji plaća taksu za državnu televiziju i koji ima pravo na objektivno i pluralističko informiranje. Lažu narod govoreći im da ukidaju signal zato što previše troše novca. Govore laži i odlučuju da ugase državnu televiziju kao da je njihova. Gase glas grčkog naroda u cijelom svijetu, što je ERT, i to tako što zaobilaze Parlament.“

Sindikati radnika ERT-a kažu da će održavati emitiranje programa. 

Grčki javni servis počeo je sa emitiranjem prije više od 70 godina. Program se odvijao na pet TV kanala, sedam radijskih programa i 19 regionalnih radiostanica.

Finansirali su se na osnovu mjesečne pretplate, koja je iznosila 4,30 eura, a plaćala se u sklopu računa za struju.

Izvor: Al Jazeera