Zbog Štajerske straže: Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost Slovenije

Slovenija mijenja zakon kako bi mogla sankcionirati samozvane seoske straže, poput Štajerske (Reuters)

Zbog djelovanja tzv. Štajerske straže, koja je krajem prošle sedmice logorovala uz granicu s Hrvatskom, u srijedu je održan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, a državnim organima naloženo je da donesu zakone kojima bi djelovanje takvih paravojnih organizacija bilo zabranjeno, objavila je HINA.

Vijeće za nacionalnu sigurnost, između ostalog, dalo je ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova zadatak da u najkraćem roku pripreme promjene krivičnog zakona i propisa o prekršajima kako bi se mogle preduzimati mjere u vezi s aktivnošću samozvanih seoskih straža, poput Štajerske, navedeno je u saopćenju Vlade nakon sastanka.

HINA navodi da se promjena krivičnog zakona i prekršajnih postupaka zahtijeva s ciljem da se “na odgovarajući način sankcioniraju udruživanja i aktivnosti raznih udruga koje uzimaju nadležnosti državnih organa, te tako kod građana izazivaju nesigurnost”, navodi se u zaključcima sa sastanka.

Šiškova Štajerska straža

Dalje se navodi da je na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost bilo riječi i o problematici pojačanih ilegalnih migracija, što su pripadnici Štajerske straže kontroverznog Mariborčanina Andreja Šiška, osuđenog lani na osam mjeseci zatvora zbog “prijetnji ustavnom poretku”, dosad uzimali kao opravdanje za svoje patrole uz granicu, uz tvrdnje da pomažu policiji u sprečavanju ilegalnih ulazaka.

Vijeće za nacionalnu sigurnost u srijedu je u vezi s migracijama razmatralo izvještaj o broju i opsegu ilegalnih prelazaka granice. Vladi je predloženo da donese posebnu strategiju za suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, saopćeno je iz kabineta premijera Marjana Šarca.

Djelovanje Šiškove Štajerske straže, koja ima 50-ak pripadnika i djeluje uglavnom oko Maribora, ali namjerava osnovati i podružnice u ostalim krajevima zemlje, izazvalo je posljednjih dana dosta odjeka, posebno u regiji, nakon što je reportažu o njihovom djelovanju objavila agencija Reuters, koju su na svoje okupljanje pozvali s još nekim stranim novinarskim ekipama.

Nakon toga se u saopćenju u srijedu oglasila i slovenska policija, napisavši da se protivi “osnivanju samozvanih grupa i tzv. seoskih straža jer su aktivnosti koje te grupe provode stanovit stepen sigurnosnog rizika”.

Kako dodaju, policija je dosad s ciljem suzbijanja i otkrivanja mogućih krivičnih djela na terenu izvodila “službene postupke” na mjestima gdje su takve grupe bile, pazeći pritom na mir i sigurnost ljudi koji djeluju u svojoj životnoj sredini, a s kojima joj je cilj uspostaviti “partnersku saradnju”.

Izvor: Agencije