Zbog spavaće sobe viška gube socijalnu pomoć

Ako u Velikoj Britaniji, ako nemate posao, a imate spavaću sobu viška, morate naći manji stan ili ćete ostati bez socijalne pomoći.

Izvjestiteljica UN-a, koja priprema Izvještaj o adekvatnom stanovanju na svjetskom nivou, posjetila je Britaniju kako bi provjerila kakve su posljedice uvođenja ovog poreza. Rezultati nisu najbolji, aBbritanska vlada optužila ju je za pristrasnost.

Mnoge od visokih propalih spavaonica izgrađenih nakon Drugog svjetskog rata u Manchesteru predviđene su za rušenje. No, nekima su i dalje dom i to uglavnom siromašnim građanima. U inspekciju je stoga stigla i izvjestiteljica UN-a. Njezin cilj je provjeriti kakve su posljedice uvođenja kontroverznog poreza na spavaću sobu i krši li on ljudska prava.

Obišla je naselja i male liftove koji zaudaraju na urin. Posjetila je i bivšeg zaposlenika Vijeća, koji zbog teške ozljede više ne može raditi. Prema novim pravilima, njegov dvosobni stan prevelik je za njega pa državi mora vratiti četvrtinu pomoći koju prima.

Sedam eura za život

Nakon toga, dnevno mu ostaje svega sedam eura za život. “Mogao bih izgubiti svoj dom nakon Božića. Bit ću na ulici. Što drugo mogu učiniti? Morat ću živjeti na ulici, zato što si ne mogu priuštiti tjednu stanarinu jer više nemam pomoć”, očajan je nezaposleni Dave Renshaw.

Neka istraživanja pokazuju da javnost u neku ruku podržava vladine mjere usmjerene protiv siromašnih. No, lokalna vijeća suočavaju se s velikim problemom, a to je nedovoljan broj jednosobnih stanova. Oni koji su bez posla morali su birati – ili će se odreći nekih beneficija ili će ostati na ulici.

“Razgovaramo sa svim tim ljudima i pokušavamo im dati podršku. Neki su u kompleksnoj financijskoj situaciji, imaju dugove. Zaposlili smo i stručnjake da im pomognu kako da rasporede novac koji imaju”, kaže Mike Stevens iz nevladine udruge Northward Housing, koja se bavi dodjelom socijalnih stanova na području sjevernog dijela Manchestera.

Vlada ne odustaje

Rezultati do kojih je došla izvjestiteljica UN-a nisu pohvalni.

“Jedna od najžešćih rasprava i kontroverzi vođena je o ovom porezu na spavaću sobu i kakav golem utjecaj on ima na živote tih ljudi te njihovo pravo na adekvatno mjesto za život. On utječe i na druga ljudska prava, kao što su pravo na hranu, na zdravstvo i obrazovanje”, kaže izvjestiteljica Raquel Rolnik.

Unatoč tolikim protestima protiv poreza na sobu, vlada nije odustala od svog plana. Čak je kritizirala i UN da nije dobro informiran. Britanska ekonomija polako se oporavlja, ali oni najslabiji od toga nemaju koristi.

Izvor: Al Jazeera