Zbog smrtonosnog napada otkazani izbori u Kandaharu

Misija UN-a za podršku Afganistanu izrazila je zabrinutost obimom nasilja koje se događa uoči izbora u toj zemlji (EPA)

Vlada Afganistana je otkazala parlamentarne izbore u Kandaharu nakon smrtonosnog napada u četvrtak.

Prema saopćenju iz predsjedničke palate, Vijeće za nacionalnu sigurnost zemlje donijelo je odluku o odlaganju izbora u pokrajini Kandahar nakon zahtjeva tamošnjih stanovnika i preporuke Nezavisne izborne komisije, prenosi Anadolija.

Najmanje dva visoka zvaničnika, pokrajinski policijski komandir i šef obavještajne službe ubijeni su u četvrtak u napadu talibana, i to u prisustvu visokorangiranog komandanta američke vojske generala Austina Scotta Millera.

Dramatična pucnjava na najvjerovatnije najsigurnijem mjestu, izuzev ureda guvernera, šokirala je naciju.

Karizmatičnog šefa policije, generala Abdula Raziqa navodno je ubio infiltrirani taliban, koji je bio prerušen u čuvara pokrajinskog guvernera, hicima iz vatrenog oružja, rekao je za lokalne medije general Mohammad Sharif Yaftali, šef Generalštaba afganistanske vojske.

Raziq je na dužnosti bio od 2011. godine, nakon što je njegov prethodnik Khan Mahammad Mojayed ubijen u samoubilačkom napadu.

Nasilje u Afganistanu

Raziq je ranije preživio desetak pokušaja da ga ubiju. Bio je spreman da donese mir na jugu Afganistana svojim operacijama usmjerenim protiv talibana u provinciji Kandahar.

Parlamentarni izbori u Afganistanu najavljeni su za 20. oktobar, a aktuelna predizborna kampanja u toj zemlji obilježena je čestim bombaškim napadima.

Prošle sedmice su u bombaškom napadu na predizbornom mitingu u Tahkaru ubijene najmanje 22 osobe. Slični napadi odnijeli su desetine ljudskih života i u Helmandu i Nangarharu.

Misija Ujedinjenih naroda za podršku Afganistanu (UNAMA) izrazila je zabrinutost obimom nasilja koje se događa uoči izbora u toj zemlji.

Izvor: Agencije