Zbog skandiranja optuženom za genocid dvije utakmice bez publike

Rudar je kažnjen zbog kršenja člana 74 Disciplinskog pravilnika N/FSBiH, koji se odnosi na rasizam i druge oblike diskriminacije (rudarprijedor.com)

Fudbalski klub Rudar iz Prijedora novčano je kažnjen (7.000 konvertibilnih maraka – oko 3.500 eura) te će dvije domaće utakmice igrati bez prisustva publike zbog skandiranja optuženom za ratne zločine i genocid Ratku Mladiću.

Disciplinska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je ovu kaznu izrekla zbog skandiranja navijača ovog kluba bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske na utakmicama protiv Željezničara u Prijedoru te protiv Viteza u Vitezu.

“FK Rudar Prijedor je kažnjen zbog kršenja člana 74 Disciplinskog pravilnika Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na rasizam i druge oblike diskriminacije”, saopćeno je iz Saveza, prenosi Anadolija.

Direktor FK Rudar Vukašin Đaković se nakon utakmice sa Željezničarom, u ime kluba, ogradio “od neodgovornih navijača, koji nanose štetu klubu, gradu, regiji i toleranciji multietničnosti ove sredine”.

‘Za fašizam nema mjesta’

“Zaista sam tužan i ogorčen zbog scena koje nam priređuje grupa (ne)navijača, ne veća od njih tridesetak. Budite uvjereni da ćemo istrajati u namjerama i da ćemo te i takve, u saradnji sa policijskim i sudskim organima, ubuduće najoštrije sankcionisati. Uložiću sve napore da se više ovakvi slučajevi ne događaju na našem stadionu”, kazao je Đaković.

Piara Powar, izvršni direktor Mreže za borbu protiv rasizma u nogometu u Evropskoj i Svjetskog nogometnog federaciji (FARE Network), ranije je osudio skandiranje imena haškog optuženika Ratka Mladića na nedjeljnoj utakmici 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Rudara i Željezničara.

Čelnike Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, pozvao je da oštro kazne Rudar zbog neprimjerenog skandiranja njihovih navijača, koji su i ranije na prvenstvenim utakmicama klicali Mladiću, kojem se u Hagu sudi za genocid počinjen nad stanovnicima Srebrenice i druge ratne zločine.

“Tužno je i šokantno vidjeti da se ovakav incident dogodi na utakmici u državi u kojoj toliko ljudi pokušava zaliječiti rane konflikata iz prošlosti i krenuti u budućnost ujedinjeno”, rekao je Powar.

“U nogometu ne smije biti mjesta za promoviranje osoba bliskih fašističkim idejama, koje su povezane s ubijanjima velikog broja ljudi. Nadam se da će Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine vidjeti opasnost ovog događaja i pokazati svoje liderstvo.”

Rudar kažnjavan i ranije

Prema njegovom mišljenju, “sport je prilika da se povežu mladi koji žive razdvojeno, a ne da se ojačaju sukobi i podjele”.

Rudaru je prošlog mjeseca izrečena kazna od 2.800 eura jer su navijači tog kluba “skandirali političke poruke” na utakmicama 9. i 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv Širokog Brijega i Slavije.

Simpatizeri Rudara skandirali su i tada ime Ratka Mladića, pa je Disciplinska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sankcionirala klub iz Prijedora.

Izvor: Agencije