Zbog širenja korona virusa zatvoreni tuzlanski vrtići

U Bosni i Hercegovini ponovo raste broj zaraženih korona virusom.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata u bh. entitetu Federaciji BiH testirana su 603 uzorka, od kojih je 39 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u entitetu Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 324  laboratorijskih uzoraka, a novi korona virus potvrđen je kod 18 osoba, javlja Anadolija.

Kako pišu bh. mediji, u protekla 24 sata Klinički centar Univerziteta u Sarajevu registrirao je 23 nova slučaja, u Općoj bolnici je zbog zaraženosti osoblja zatvoren odjel pedijatrije, dok je u Tuzlanskom kantonu ponovo pokrenuta procedura za proglašenje epidemije.

Kako tvrdi portal Klix.ba, od 23 pozitivna slučaja iz KCUS-a čak 16 ih je iz Sarajeva, a pozitivne su po dvije osobe iz Travnika i Zenice te po jedna iz Maglaja i Trnova.

Radi se o, kako navode, najvećem skoku broja novozaraženih od kako su ublažene mjere u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Apel Kriznog štaba

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” zatvoren je odjel pedijatrije, jer su dvije uposlenice testirane pozitivno na korona virus.

Direktor bolnice Zlatko Kravić je rekao da epidemiolozi razmatraju i zatvaranje odjela za ginekologiju.

Zbog naglog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS-a praćenje i analizu situacije izazvane korona virusom upućuje apel stanovnicima, posebno starijim osobama i hroničnim bolesnicima, da poštuju i primjenjuju sve propisanje mjere i preporuke.

Štab podsjeća da su naredbe Federalnog kriznog štaba od 29. maja još na snazi, a to su nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati distancu od dva metra.

Štab je uputio apel građanima da obavezno nose maske, poštuju fizičku distancu, izbjegavaju rukovanje i grljenje, učestalo peru ruke ili koriste dezinficijense i poštuju ostale preventivne mjere.

Sedamdeset slučajeva u Tuzlanskom kantonu

Kantonalni krizni štab u Tuzli je, zbog stalnog rasta broja zaraženih, pokrenuo proceduru proglašenja epidemije korona virusom u tom kantonu.

U dva odjeljena Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete u Tuzli zaražene su dvije odgajateljice i šestro djece, zbog čega je donesena odluka o privremenoj obustavi rada u svim vrtićima koji djeluju u okviru ove javne ustanove.

Prema pisanju bh. medija, pozitivni slučajevi korona virusa potvrđeni su i među uposlenicima Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Domu zdravlja u Živinicama te ambulanti Dubrave.

Kako je navela ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić na korona virus pozitivni su i zaposlenici Rudnika mrkog uglja Banovići, Rudnika Đurđevik, Rudnika soli u Tuzli, Rudnika Kreka te Rudnika Šikulje.

Lukavačka Cementara također se nalazi na listi kompanija sa pozitivnim slučajevima, kao i Elin motors u Živinicama, piše portal Klix.

Najteža situacija u Živinicama

Najteža situacija je u Živinicama, gdje su aktivna dva klastera sa 38 zaraženih, ali veliki broj inficiranih evidentiran je i u Tešnju.

U osam klastera se nalaze osobe iz Tuzle, Živinica, Gračanice, Lukavca i Srebrenika.

Epidemiolozi su stava da je do naglog skoka broja zaraženih došlo zbog znatnog ublažavanja mjera, otvaranja granica, nekorištenja zaštitne opreme te opuštenijeg ponašanja građana.

Strahuje se da bi broj novozaraženih mogao nastaviti rasti.

Bojazan od novog vala korona virusa raste i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je u srijedu zabilježen prvi slučaj zaraze u posljednjih pet sedmica.

Izvor: Al Jazeera i agencije