Zbog šala na račun izbjeglica: Zahtjev za Seehoferovu ostavku

Dan nakon protjerivanja jedan Afganistanac je u Kabulu počinio samoubistvo zbog čega je zatražena Seehoferova ostavka (EPA)

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer iz Kršćansko-socijalne unije CSU) našao se na udaru kritika zbog omalovažavajućih izjava na račun protjeranih izbjeglica.

“Baš na moj 69. rođendan protjerali smo u Afganistan 69 osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom”, rekao je Seehofer dodajući kroz smijeh kako se ne radi o “njegovoj narudžbi”.

Dan nakon protjerivanja, jedan Afganistanac je u Kabulu počinio samoubojstvo. 

Nakon što su njemački mediji proširili tu vijest, zastupnici oporbenih stranka Liberalno-demokratske stranke (FDP) i Zeleni, ali i pripadnici koalicijskog partnera demokršćana, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) zatražili su Seehoferovu ostavku.

‘Nije dorastao položaju’

Predsjednik mladeži SPD-a Kevin Kuehnert zatražio je preko Twittera Seehoferovu ostavku.

“On je bijedan cinik koji karakterno nije dorastao položaju ministra unutarnjih poslova”, poručio je Kuehnert. 

Predsjednica zastupničkog kluba Zelenih Kathrin Goering–Eckardt također smatra da Seehofer nije podoban za tako odgovornu poziciju. 

“Protjerivanja nisu nešto s čim se zbijaju šale. Ovdje se radi o ljudskim životima”, rekla je Goering-Eckardt.

AfD stao u odbranu ministra

Seehofer je izrazio žaljenje zbog smrti protjeranog tražitelja azila, ali je objasnio kako su mu zahtjevi za ostavkom “u potpunosti nerazumljivi”. 

U obranu mu je stala dopredsjednica desno-konzervativne Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel.

“Potpuno je nepravedno od Seehofera tražiti ostavku samo zato što je pokazao veselje zbog koliko-toliko napunjenog zrakoplova ilegalnim migrantima”, rekla je Weidel.

Ustvrdila je da, ako nekog treba kazniti, onda je to Angela Merkel koja je “neodgovornim i na svoju ruku poslanim pozivom” čitavom svijetu da dođe u Njemačku iako zna da ne može ispuniti to obećanje, kriva za smrt Afganistanca. Weidel je ukazala na to da je protjerani Afganistanac u Hamburgu bio više puta osuđivan.

Cilj njemačkog ministra unutarnjih poslova je protjerivanje što većeg broja osoba iz Njemačke koje ne posjeduju boravišnu dozvolu.

Izvor: Agencije