Zbog rata u Libiji 800.000 ljudi moglo bi krenuti prema Evropi

Migranti, Libija
Libija je odredište i tranzitna zemlja afričkim migrantima prema evropskim obalama (EPA)

Rat u Libiji mogao bi natjerati više od 800.000 migranata da krenu prema europskim obalama, upozorio je u ponedjeljak šef Vlade nacionalnog jedinstva Fayez Mustafa al-Sarraj u razgovoru s dva talijanska lista, kako prenosi Hina.

“Neće biti samo 800.000 migranata spremno krenuti, i Libijci će bježati od rata, dok su se na jugu Libije ponovo aktivirali teroristi organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL)”, rekao je on za dnevni list La Repubblica.

Libija je i odredište i tranzitna zemlja afričkim migrantima prema europskim obalama.

‘Italija i Evropa moraju biti ujedinjene’

“Suočeni smo s agresivnim ratom, koji bi mogao proširiti svoje zlo po Mediteranu. Italija i Europa moraju biti ujedinjene i oštre u zaustavljanju rata Kalifa Haftara, čovjeka koji je izdao Libiju i međunarodnu zajednicu”, dodao je Sarraj i naglasio da će “uništenja zahvatiti i susjedne zemlje”.

Khalifa Haftar, vojni zapovjednik sa sjedištem u istočnoj Libiji, 4. travnja pokrenuo je vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kad je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedesetljetni vođa Muammar Gaddafi.

Otad su oštre političke podjele u zemlji dovele do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji, s kojom je povezan Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjeni narodi i koju predvodi Fayez Mustafa al-Sarraj.

Vladu u Benghaziju predvodi zapovjednik samoproglašene libijske nacionalne vojske Haftar, a čine je časnici i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vrijeme Gaddafija.

Najmanje 147 osoba smrtno je stradalo u sukobima u Libiji, koji traju 11 dana, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Porast broja zahtjeva za azil iz Venecuele

Europski ured za azil (EASO) objavio je u ponedjeljak da je politička kriza u Caracasu izazvala porast od 50 posto broja zahtjeva za azilom koje su podnijeli Venecuelci u Europi u veljači.

Oni su prvi puta pretekli Afganistance među vodećom trojkom.

Iza Sirijaca, Venecuelci su najbrojniji (blizu 4.000) u traženju međunarodne zaštite u europskim zemljama (Europska unija, Švicarska i Norveška), precizira se u priopćenju organizacije u La Valletti.

“Nikada ranije nije ih tako puno predalo molbe u jednom mjesecu”, otkriva Easo.

Izvor: Agencije