Zbog rada bh. termoelektrana umiru hiljade ljudi

Srbija i Bosna i Hercegovina su zemlje u našoj regiji sa najvišim zdravstvenim troškovima kao posljedice rada termoelektrana. Ovo između ostalog stoji u najnovijem izvještaju HEAL-a, belgijskog nevladinog Udruženja za zdravlje i okoliš.

Zbog rada četiri termoelektrane u BiH preuranjeno umire 2.564 osoba.

Već pet desetljeća tuzlanska termoelektrana proizvodi električnu energiju.

Svaki drugi kilovat sat struje u bh. entitetu Federacija BiH dolazi iz četiri termo-bloka, ali u atmosferu i okolinu iz njihovih dimnjaka dolaze štetni gasovi i čestice.

Posljedice osjeti stanovništvo

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji UN-a, sagorijevanje uglja u velikim postrojenjima dovodi do brojnih zdravstvenih problema, oštećenja pluća i disajnih puteva, povećanje rizika od raka i kardiovaskularnih oboljenja.

Gradsko vijeće Tuzle označilo je prošle godine upravo termoelektranu kao najvećeg zagađivača zraka  u tom gradu i regiji. Menadžment, međutim, ne prihvata takvu etiketu. Tvrde da čine sve na smanjenju posljedica rada elektrane.

Posljedice proizvodnje struje najviše osjete stanovnici mjesnih zajednica koji žive u blizini termoelektrane.

Na obodima sela Divkovići do prošlog ljeta trideset godina odlagana je šljaka –  30 miliona kubika otpada nastalog sagorijevanjem uglja iz pogona nalaze se  u neposrednoj blizini.

Za povećan broj oboljelih od karcinoma i druge bolesti mještani krive termoelektranu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera