Masovne evakuacije zbog požara u Kaliforniji

Najmanje 9.000 vatrogasaca i Nacionalna garda bore se protiv požara (EPA)

Dvadesetak požara na sjeveru Kalifornije plamti već šesti dan, a najteža situacija i dalje je na području okruga Lower Lake, nedaleko od San Francisca.

Ulažu se veliki napori kako bi se vratila kontrola nad vatrenom stihijom koja je opustošila približno 97 četvornih kilometara.

U borbi s vatrenom stihijom na nepristupačnom terenu i u teškim uvjetima sudjeluje najmanje 9.000 vatrogasaca i Nacionalna garda.

Evakuacija stanovnika vatrom zahvaćenih područja se nastavlja, a procjenjuje se da je evakuirano najmanje 13.000 ljudi na području Kalifornije.

Prethodno je najveći požar, koji se širi sjeverno od San Francisca, uništio područje od 233 četvorna kilometra i u ponedjeljak popodne prešao autocestu koja ga je zadržavala.

Dužnosnici kažu da se tijekom vikenda utrostručio.

Spaljena zemlja

Najmanje 24 kuća je izgorjelo u tom požaru koji se razbuktao nošen jakim vjetrom.

“Nikada u životu nisam vidjela ovakav požar. Nevjerojatno je kojom se brzinom širi. Dim se diže 90 metara u zrak”, rekla je evakuirana stanovnica Vicki Estrella.

Četverogodišnja suša na zapadu SAD-a ostavila je “spaljenu zemlju”. Udari munje i snažni vjetrovi stavili su vatrogasce i protupožarne zrakoplove na velika iskušenja, prenose američki mediji.

I dok su neki požari pod kontrolom, djelomično zahvaljujući padu temperature, kiša se u idućim danima ne očekuje.

Požari divljaju i drugim dijelovima američkog zapada, u saveznim državama Washington i Oregon.

Prošlog tjedna u Kaliforniji je poginuo vatrogasac, a četiri osobe su u požarima ozlijeđene.

Izvor: Al Jazeera i agencije