Zbog poraza ‘Marca’ ima crnu naslovnicu

Mediji su selektoru poručili da su 'neki igrači u Brazil očito došli na odmor, a takve treba poslati kući' (AFP)

Najpoznatiji španjolski sportski list Marca izašao je u subotu sa crnom naslovnicom, a ta boja najbolje oslikava raspoloženje španjolske javnosti nakon šokantnog poraza od Nizozemske u prvoj utakmici na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu.

“Popravite ovo” – natpis je preko cijele naslovnice Marce, dok je ostatak stranice u crnoj boji, što se obično radi kada se dogodi neka velika tragedija.

Svjetskim i europskim prvacima Španjolcima se i dogodila sportska tragedija u Salvadoru, drugi najteži poraz u povijesti na svjetskim prvenstvima.

“Fenomenalni Arjen Robben i Robin van Persie igrali su briljantno, a budući trener Manchester Uniteda Louis van Gaal očitao nam je taktičku lekciju. U sinoćnjoj utakmici primili smo više golova nego na prošlom SP-u i Euru 2012, a Iker Casillas je doživio najgoru noć u karijeri”, donosi Marca.

“Ovo je bila samo prva utakmica nakon koje se dojam može popraviti. Mogu se pobijediti Čile i Australija i proći dalje, ali moramo opet pronaći igru koja nas je učinila prvacima”, piše Marca.

Ostali španjolski mediji donose naslove poput “Katastrofa” i “Poniženje”, te izjavu izbornika Vicentea del Bosquea, koji je nakon utakmice ustvrdio da osjeća fizičku bol zbog poraza.

“Ovo je sport, a porazi su sastavni dio sporta. Naravno da je sada teško, ja osjećam i fizičku bol, no ne smijemo pasti u očaj, ništa još nije izgubljeno. Nizozemska je večeras bila grandiozna i ja im čestitam na možda njihovoj najboljoj utakmici ikada. Što se nas tiče, nije vrijeme za optužbe tko je kriv, izgubili smo i prije četiri godine protiv Švicarske u prvoj utakmici, pa smo postali prvaci”, rekao je Del Bosque.

List AS tvrdi: “Izgubili smo magiju. Momčad koja od 2008. nikad na prvenstvima nije primala više od jednog gola po utakmici, sinoć je u Salvadoru doživjela neočekivanu kataklizmu. Kako je moguće da se prvak raspadne nakon što vodi s 1:0, a potom primi pet komada. Vicente, neki igrači su u Brazil očito došli na odmor i takve treba poslati kući.”

Euforični Nizozemci

“Heroji”, “Pobjeda za povijest”, “Slatka, velika i zaslužena nizozemska osveta” – samo su neki od naslova u nizozemskim medijima nakon veličanstvene pobjede njihove reprezentacije od čak 5:1 nad svjetskim i europskim prvacima Španjolcima u Salvadoru.

Španjolci su do svjetskog naslova došli prije četiri godine u Južnoj Africi, svladavši u finalu upravo Nizozemsku, a Nizozemci su u Salvadoru obilato naplatili dug.

“Nevjerojatan start Oranjea. Ovo nije bila samo osveta, ovo je bilo ponižavanje”, donosi list Telegraaf.

Volksrant je još euforičniji: “Ovo je bila jedna od najvećih utakmica u povijesti Nizozemske, ali i jedna od najboljih utakmica u povijesti svjetskih prvenstava. Momčad vođena genijalnim Louisom van Gaalom, koji je protiv Španjolaca igrao s pet braniča, došla je do nevjerojatne pobjede”, tvrdi list, koji posebno hvali izjednačujući pogodak Robina van Persiea u 44. minuti.

“Van Persie je postigao zgoditak svjetske klase i počeo agoniju Španjolaca, koji nakon ovog poraza odlaze u povijest”, tvrdi Volksrant.

Najpoznatiji nizozemski TV-komentator Jack van Gelder možda je i najbolje ilustrirao nizozemsku pobjedu: “Nakon ove utakmice, u Nizozemskoj će svaka osoba u narednih 100 godina znati gdje je bila kada je Nizozemska pobijedila Španjolsku s 5:1.”

Izvor: Agencije