Zbog poplava kasnije u školske klupe

Obrazovne ustanove u gradovima i selima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, teško pogođenim poplavama u maju, još nisu otvorene za učenike.

Ekipa Al Jazeere posjetila je Paraćin, grad u centralnoj Srbiji, u kojem se dijelovi škola i dalje saniraju od posljedica poplava, ali druge prostorije su adaptirane kako bi učenici krenuli na nastavu.

Budući da dio zgrade Tehnološke škole još nije za upotrebu, raspored učionica je izmijenjen, pa učenike odvode razrednici.

„Svi učenici će imati adekvatan prostor jer smo se u prethodnom periodu, tokom letnjeg raspusta, maksimalno potrudili da sve ono što je u školi, znači kabineti, zbornice, bilo šta što je bilo moguće adaptirati u prostor učionice, pripremimo da svi učenici prvog septembra imaju prostor za rad. Ne mogu da kažem da je to bilo jednostavno obzirom na prostor koji je ostao, jer smo bukvalno sa dve trećine prostora u manjku“, kaže Dejan Nešić, direktor škole.

Osim izmijenjenih učionica, učenike na poplave podsjećaju i znaci upozorenja u samoj školi.

„Posle prvog šoka, gde su deca fizički ostala bez prostora, bez kuća, bez knjiga, odeće, nekih najosnovnijih sredstava, unutar zgrade smo se sami organizovali. Bilo je dosta i humanitarnih akcija, i pomoći samom gradu, tako da  se učenici jesu sredili i po svojim kućama. Nadamo se da će sve krenuti nabolje“, napominje Ivana Milivojević, psihologinja škole.       

Radovi na sanaciji dijela škole još nisu počeli, nego su najavljeni za narednu sedmicu.

„Glavni ulaz Tehnološke škole i dalje je zatvoren. Đaci će kroz ovaj ulaz i u učionice u prizemlju ući tek krajem prvog polugođa. Do tada bi trebalo da budu završeni radovi na sanaciji škole“, javlja Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Šteta od majskih poplava u Tehnološkoj školi u Paraćinu procijenjena je na blizu 300.000 eura, a obnova škole radi se u saradnji sa posebnom UN-ovom agencijom.

Nastava u Maglaju počinje 15. septembra

I u Maglaju, bosanskohercegovačkom gradu teško stradalom u majskim poplavama, škole još nisu otvorene za učenike.

Rok za sanaciju, koja je u toku, određen je za 15. septembar, a do tada su učenici na produženom raspustu.

Al Jazeerina ekipa pred školom je srela Vanesa Šalića i Emira Delića, koji se još uvijek bezbrižno vozaju maglajskim ulicama, jer je školski objekat još u obnovi i nije otvoren za učenike još od majskih poplava.

Obojici nedostaju, uglas će, drugovi i nastava. Mlađem od njih, Emiru nedostaju čitanje, pisanje i crtanje, a starijem Vanesu – drugovi.

I u drugoj osnovnoj školi u Maglaju traje užurbana sanacija stolarije, instalacija, učionica koje čekaju farbanje.

Roditelji provjeravaju kada će učionice biti spremne za prijem učenika, jer je to druga osnovna škola po broju učenika i školskom području koje pokriva u tom dijelu države.

Bez pomoći UNDP-a, koji je odredio 750.000 eura za popravke, sve bi išlo mnogo sporije, a u međuvremenu stižu i druge donacije, uglavnom u udžbenicima za sve razrede.

„Ovo će pomoći učenicima i roditeljima za početak školske godine, jer je cijeli grad bio pod vodom“, ukazuje Osman Mujdža, direktor OŠ Maglaj.

Dok se čeka kada će školske klupe i sjedalice biti poredane po radnim kabinetima, nastavno osoblje mora razmišljati o školskoj godini koja ih čeka kako zaostatak za ostalim školama u državi ne bi bio prevelik.

„Radimo godišnji plan rada, nastavnici isto tako, zadužujući dokumente i udžbenike za početak nastavnog plana“, dodaje Mujdža.

Rokove za završetak radova i početak nastavnog procesa, resorno ministarstvo obrazovanja je dalo, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Ista situacija i u Mješovitoj srednjoj školi u kojoj je 660 učenika na produženom raspustu sve do 15. septembra nakon čega bi trebali izučavati elektrotehničke, mašinske ili hemijske smjerove obrazovanja.

„Žao nam je što je sve pošlo kasno, tek 4. avgusta, ali ova dinamika kako ide, ide dobrim putem“, navodi Ermin Tanković, direktor te škole.

No, obrazovne ustanove u Maglaju još su zatvorene, a učenici, kao i nastavnici, čekaju kada će radnici napustiti njihove učionice.

Izvor: Al Jazeera